Norske Lakseelver deltok i panledebatten etter at fiskeriministeren i går la fram Havbruksmeldingen.
Havbruksmeldingen
NL mener grunnleggende at all oppdrett må i nullutslippanlegg. For oss som organisasjon er det viktig å benytte de mulighetsrommene som finnes. Vi har nå jobbet opp mot et nytt forvaltningsregime i oppdrett siden 2021, og har vært arkitekten bak en konverteringsordning. Et forslag vi har fremmet sammen med både framsynte enkeltoppdrettere, Sjømatbedriftene og flere andre villaksorganisasjoner.
Forslaget som ble lagt fram i Havbruksmeldingen i går var et uventet grep fra regjeringens side. Forslaget vil i realiteten fjerne gult og rødt lys i trafikklyssystemet og heller regulere påvirkning på villaksen med en samlet lusekvote for hvert enkelt produksjonsområde. Denne kvoten skal settes slik at området holder seg under 10% dødelighet på vill laksefisk. Dette vil tilsvare dagens grønne trafikklys.
Det andre hovedgrepet er at dagens MTB-ordning forsvinner. Selskapene får fri MTB (fritt produksjonsvolum), men må holde seg innenfor den lusekvoten de har fått tildelt. Lusekvoten skal baserer seg på prosentvis andel av produksjonsvolumet som det enkelte selskap har når ordningen innføres. Dette vil være en klar pådriver mot nullutslippanlegg.
Havbruksmeldingen har her tatt hensyn til vurderingen i rapporten fra Myklebust mfl. (2024) som sier at handlingsregelen i trafikklyssystemet gir brudd på kvalitetsnormen for villaks, og vil med dette grepet innføre en ordning som styrer hele kysten mot grønt lys – dvs. en dødelighet mindre enn 10% på vill laksefisk. NL vil understreke at vi ikke aksepterer 10% dødelighet på vill laksesmolt heller, men krever minimal dødelighet, dvs. 0%. Dit kommer vi når alle åpne anlegg er byttet ut.
Som en av aktørene på framleggingen i går sa det; «Dette er jo en miljøfleksibilitetsording på steroider». Både Eide og Hofseth som har bakket en konverteringsording, var da også fornøyde med forslaget. De store aktørene og Sjømat Norge var derimot lite fornøyde.
I forkant av lanseringen overleverte Torfinn Evensen underskriftskampanjen fra Norske Lakseelver og de 19 andre organisasjonene til fiskeriministeren. Saken kan leses på Nrk, og ses i video på Norske Lakseelvers facebooksider.
Les også saken vår på nettsidene hvor vi sammen med NJFF og Naturvernforbundet kommenterer meldingen.
Det blir mange ting å gripe fatt i framover, og jobben for villaksen er ikke i mål ennå. Behandlingen i Stortingets Næringskomite starter etter påske.
Villfiskrapporten
For første gang leverte Veterinærinstituttet en helserapport på vill fisk i Norge. Her er det mye interessant informasjon, og spesielt i forbindelse med BKD-smitten fra Lerøys rømming i fjor sommer. Framleggingen kan ses her, og mer om rapporten kan leses på Veterinærinstituttets sider.
Ny video om forsvarlig gjenutsetting
Det er fiskerens personlige ansvar å håndtere fisk på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, men det er svært viktig at elveeierlag, sportsfiskeforeninger og andre utleiere av laksefiskere bidrar til å gjøre god kunnskap om gjenutsetting tilgjengelig. Norske Lakseelver og Norges Jeger- og Fiskerforbund har i samarbeid utviklet en helt ny veiledningsvideo om forsvarlig gjenutsetting, og vi har fått bistand fra fagmiljø både på villaks og sportsfiske. Vi oppfordrer alle formidlere av laksefiske om å legge inn videoen på sine digitale salgs- og informasjonskanaler. Den norske versjonen av videoen ser du her, og den engelskspråklige versjonen finnes på denne linken.
Kjøp den fantasiske Alta-boka
Harald Ekman har vært så raus at han donerer inntekten fra den flotte billedboka om Alta til kampanjen for å lukke merdene. Du kan lese mer om boka her. Ønsker du å kjøpe den, kan du sende 750 norske kroner til #535429 (Norske Lakseelver) og skrive «AB» pluss leveringsadressen og telefonummeret ditt i meldingsfeltet. (For mer enn én bok, multipliser 750 tilsvarende.)
|