Trass i treg start, er John Fuglø fra Færøyene og Hilmar Hansson(Hilli) og Sigurdur Hédin(Siggi Haugur) fra Island, optimister. De prøver fiskelykken på Hembre i Stjørdalselva denne helga. Vi ønsker vikingene skitt fiske.
Treg start i Trøndelag
Det er tatt lite fiske i elvene i Trondheimsfjorden så langt sammenlignet med tidligere år. Utviklingen framover må følges nøye.
Som grafen under viser, er det langt igjen til å matche fjoråret, for ikke å snakke om 2022. Det er fortsatt tre fiskedager å hente seg inn på før vi er ferdige med uke 22 i år, men med vannføringssituasjonen i elvene nå, ser det ikke ut som om vi kan forvente noen snarlig endring i fisket. I Namsenvassdraget er trenden mye den samme. Noe av forklaringen kan ligge i at flere av elvene har vandringshindre som vanligvis fører til en opphoping av fisk nedenfor, mens det i år har vært lett for tidliglaksen å passere disse hindrene. Dermed har fisken spredd seg over hele vassdraget og er vanskeligere å finne. Ekstremt lav vannføring i trøndelagselvene har også medført vanskeligere fiskeforhold og treg fisk.

Som vi ser av innsigshistorikken i nota på Agdenes (graf under), er det heller ikke noe godt innsig som er registrert der. Den rømte oppdrettslaksen til Lerøy, ser derimot ut til fortsatt å sige innover. Per 5/6 var det registrert 275 stor- og mellomoppdrettslaks i forskningsnota. Hvordan disse vil fordele seg mellom elvene i sommer, er fortsatt uvisst. Det er foreløpig bare én i Stjørdalselva, én i Gaula og tre i Orkla som er registrert.
NL mener det ikke er grunn til å slakke på oppmerksomheten rundt denne katastrofale rømningen. Oppdrettslaksen er kjent for å gå opp i elvene senere enn villaksen, så det er ennå tidlig å si noe om konsekvensene. Fiskeridirektoratet har varslet Lerøy om at de får pålegg om miljøundersøkelser og uttak. Når, og hvilke elver, er ennå ikke avgjort.


I Namsenfjorden viser nota et litt bedre innsig, men ikke noe store mengder. Se her for oversikt.
Det er foreløpig kun registrert én mellomstor oppdrettslaks i denne forskningsnota. Om den tilhører Lerøy vites ikke.
Pukkellaks-krangel på NASCO-møte
På NASCO-møtet i Irland var det uenighet om hvorvidt pukkellaksen utgjorde en trussel for atlantisk laks. North Atlantic Salmon Conservation Organisation er det internasjonale samarbeidsorganet for land med atlantisk laks. Denne uka har årsmøtet vært avholdt i Irland. Både Russland og Finland mente at det ikke var sterk forskningsmessig forankring for at pukkellaksen utgjorde en trussel mot den atlantiske villaksen.
Nils Olav Gjone fra Numedalslågen / Norske Lakseelver er koordinator for alle NGOene som møter i NASCO. Han og andre i NGO-miljøet reagerer sterkt på russerne og finnenes forsøk på å bagatellisere problemene med stillehavslaks i nordområdene. NGOene har spilt inn til NASCOs arbeidsgruppe om pukkellaks at vi ikke kan tillate en forsiktig og eksperimentell tilnærming til en fremmed art som pukkellaks. NGOene mener at det bare er viljen som betyr noe for om vi lykkes med å utrydde pukkellaksen.Hvilke metoder som er mest effektive og skånsomme for miljøet ellers, kan diskuteres, men målet om at pukkellaksen må utryddes fra elvene med atlanterhavslaks, ligger fast. Dette er også i tråd med norske myndigheters bekjempelsesstrategi.
Skal du arrangere noe om laks i sommer?
Husk at det finnes en flott bok som kan både benyttes som premier og som gaver til barn og unge som deltar på arrangementer.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebook, nett , Instagram og YouTube
|