Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 19. april

Styret i Norske Lakseelver, valgt på landsmøtet i 2024. Fra venstre foran: Jenny Domås, Namsen Elveeierlag, Dagfinn Neteland, styreleder, Vidar Skiri, Rauma Elveeierlag, Cecilie Bjørlo, Hornindalsvassdraget Forvaltningslag. Fra venstre bak: Finn Erlend Ødegaard, Norges Bondelag, Aksel Hembre, Stjørdalsvassdragets elveeierlag, Gudbrand Gulsvik, Norges Skogeierforbund og Eigil Movik, Skienselva Elveeierlag.

Tre hovedmomenter fra landsmøtet

Landsmøtet i Norske Lakseelver fant sted mandag 15/4 på Gardermoen. I resolusjonen fra landsmøtet, trekker NL fram at regjeringen må satse på en storstilt restaurering av vassdragsnatur, fortsette pukkellaksbekjempelsen og få fortgang i arbeidet med en bærekraftig omlegging av norsk akvakultur.

Landsmøtet i Norske Lakseelver valgte Dagfinn Neteland fra Hardanger som ny leder etter Ragnhild Brennslett. Brennslett takket av etter åtte år i lederstolen.

Neteland er født og oppvokst i Hardanger på 70 tallet, og har bodd i Bergen siden tidlig på 80 tallet. Han er utdannet ingeniør og har jobbet i ulike bransjer, de siste 20 årene med reiseliv og offentlig transport.

-Jeg kommer fra en friluftsinteressert familie og har vært ivrig sportsfisker fra jeg tok mine første lakser i 10 års alderen. Som aktiv sportsfisker i over 50 år så har jeg vært med på og selv erfart den negative utviklingen villaksen har hatt i Norge spesielt de siste 30 årene. Vår generasjon har et stort ansvar for den utviklingen villaksen har hatt de siste 30 åren. Vi skylder vår kommende generasjon å sikre en bærekraftig villaks stamme i Norge, slik at de kommende generasjonen kan få oppleve den fantastiske villaksen, sier Neteland.

Også Knut Munthe-Olsen fra Årøyelva gikk ut av styret. Inn kom Cecilie Bjørlo fra Eidselva (Hornindalsvassdraget).

Resolusjonene og mer fra landsmøtet kan du lese her.

Årsmeldingen fra Norske Lakseelver for perioden 2022-23 er nå tilgjengelig digitalt

Tilskudd fra Reddvillaksen

 

I forbindelse med landsmøtet, overrakte styreleder i Reddvillaksen, Jens Olav Flekke, et tilskudd på tilsammen 800 000 til Norske Lakseelver. Stiftelsen Reddvillaksen er ekstremt viktig for å opprettholde engasjementet for villaks i Norge, og gjør en utrettelig jobb med å samle inn penger gjennom de årlige villaksauksjonene.

-Vi er kjempeglade for dette fantastiske tilskuddet, og skal bruke det på best mulig måte for laks og sjøørret, sa en glad generalsekretær Torfinn Evensen i forbindelse med overrekkelsen.

Miljøfleksibilitet i Næringskomiteen

Fortgang i arbeidet med å konvertere oppdrett over i lukka merder har fått stor politisk oppslutning. En gledelig melding som kom under fagdagen på landsmøltet, var at alle partiene i Næringskomiteen, med unntak av Rødt, nå har gått inn for at regjeringen må komme med en miljøfleksiblitetsordning i løpet av 2024. Norske Lakseelver har hatt god dialog med MGD i forkant av deres opprinnelige forslag som ble diskutert i komiteen, og mener det er positivt at et tilnærmet samstemt politisk miljø på Stortinget ser nødvendigheten av en storstilt teknologisk overgang til produksjonsmetoder uten lakselus.

Du kan lese komiteens innstilling her

- Norske Lakseelver er veldig fornøyd med at komiteen har bedt regjeringen om å forsere arbeidet med miljøfleksibilitet. Vi har lenge jobbet sammen med enkeltoppdrettere og Sjømatbedriftene med å få på plass gode konverteringsinsentiver fra åpne merder til anlegg som ikke slipper ut lakselus. For villaksen vil det være helt avgjørende at teknologien kommer på plass så fort som mulig. Vi har ingen tid å miste om vi fortsatt skal ha levedyktige villaksbestander og samtidig sikre en bærekraftig oppdrettsindustri, sier fagsjef i Norske Lakseelver, Sigurd Hytterød.

Gladnyhet fra Driva

Siden 2022 har Norske Lakseelver i samarbeid med medlemslaget i Driva jobbet for å stanse etablering av et oppdrettsanlegg ved Drivas bredd i Oppdal. NL og Driva Elveigarlag har sendt tre bekymringsmeldinger til klima- og miljøministeren og fiskeri- og havministeren om saken, som er prinsipielt viktig for elvene, sjøørreten og villaksen.

Innsatsen har nå, etter lang kamp, båret frukter og klagesaksenheten i Mattilsynet kunngjorde 9. april 24 at de opprettholder vedtaket til Mattilsynets regionkontor i Midt-Norge om avslag på etablering av et landbasert mat- og stamfiskanlegg ved det nasjonale laksevassdraget Driva.

-Dette er en veldig gledelig og riktig beslutning, og en viktig bekreftelse på at Nasjonale laksevassdrag- og fjorder skal ha et særskilt beskyttelsesregime -slik som stortinget har bestemt. Denne saken og Mattilsynets avgjørelse er viktig for alle norske lakseelver, sier Per-Fredrik Rønneberg Nordhov i Norske Lakseelver som har fulgt saken tett i flere år.

- Her har Norske Lakseelver gjort et veldig godt arbeid! Dette er et av mange eksempel som viser hvor viktig det er at vassdragene er organisert. En meget gledelig nyhet for Driva, sier leder av Driva Elveeigarlag, Tore Krogen Nerhoel

Norske Lakseelver på medvirkningsmøte i Larvik kommune

Onsdag 17. april deltok Norske Lakseelver og Nils-Olav Gjone fra Numedalslågen forvaltningslag på medvirkningsmøte for kommunedelplanen for naturmangfold i Larvik kommune. Vi har fulgt dette planarbeidet siden oppstart, med et klart mål om at villaksen og det nasjonale laksevassdraget Numedalslågen skal få en plass i kommunens planverk.

Vi benyttet også anledningen til å overrekke et eksemplar av Villaks nytt til Larvik kommunes varaordfører, Gina Merethe Johnsen (FrP).

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo