Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 12. april

Solid innsats av frivillige på dugnad i Kongsfjordelva.

Oppsummering av pukkellaksbekjempelsen 

Den nasjonale kompetansegruppen har utarbeidet en omfattende rapport for å evaluere tiltakene mot spredningen av pukkellaks i norske elver. Norske Lakseelver har latt KI lage en oppsummering av rapporten. Denne og hele rapporten finner du her.

Vil ikke ha nedtrekk i røde produksjonsområder

Det har falt mange på Vestlandet tungt for hjertet at PO3 og PO4 ble røde. 14 ordførere i PO4 ba om at det ikke måtte bli nedtrekk på 6% hos oppdretterne i produksjonsområdet. Argumentasjonen var en blanding av at «forskningen ikke var til å stole på» og at man nå måtte vente på hva regjeringens havbruksmelding kom fram til når det gjaldt Trafikklyssystemet.

Norske Lakseelver leverte et innspill til ordførerne via et innlegg i oppdrettsmedia Intrafish, hvor vi ba dem om å slutte å kjempe mot vindmøller og heller forholde seg til realitetene og mulighetsrommet. Som et svar på vårt innlegg ble vi oppfordret til heller å ha fokus på problemene i elvene. Svaret kom fra Kunnskapsinkubator Vestland, som også maner til omkamp mot staten etter at oppdretterne i PO4 tapte i to rettsrunder om trafikklyssystemet.

Lite smitte i utvandrende villaks og sjøørret

Havforskningsinstituttet har undersøkt post-smolt for de vanligste smittestoffene fra oppdrettslaks. Fjorårets undersøkelse av virus og bakterier i utvandrende villaks (postsmolt) og sjøørret viser lave verdier. Les mer hos HI.

RenewHydro

Ny bruk av vannkraft gir nye utfordringer og behov for nye løsninger. Det skal et stort tverrfaglig lag av forskere og industri forske på i et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). Les mer hos NINA.

Fisketider i Tanavassdraget

Klima- og miljødepartementet har sendt utkast til fisketider i Tana og sidevassdragene på høring. I tråd med den nye forvaltningsmodellen og forskernes vurderinger, foreslås det å ikke åpne for laksefiske i 202. Norske Lakseelver støtter vurderingen. Høringsdokumentene kan leses her.

Førdefjorden til Efta

Borgarting lagmannsrett har bestemt at stridsspørsmålet i Fjordsøksmålet skal sendes til behandling i EFTA-domstolen. – Vi er veldig glade for at lagmannsretten vil gi saken en skikkelig behandling gjennom EFTA-domstolen. Det gir håp om at vi skal kunne hindre gruvedumping og forurensning av norske fjorder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Les mer.

Stort laksepotensial i Danmark

Hvor store kan de danske laksebestandene bli og hva er status nå? Det spør danskene hos DTU seg om i en ny artikkel.

Norske Lakseelver i møte med Klima- og miljøministeren

Forrige uke fikk NL anledning til å ta en prat med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Bjelland Eriksen var lyttende til situasjonen for villaksen, og samtalen hadde fokus på både kortsiktige og langsiktige utfordringer. Gyrobehandlingen av Driva og Drammensvassdraget, samt fortsatt innsats mot pukkellaksen og et krafttak for de nasjonale laksevassdragene var sentralt. NL tok også opp finansieringen av restaurering av ødelagt vassdragsnatur. Vårt forslag om ett øre per kwt vannkraft til et restaureringsfond ble lagt fram.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo