Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 22. mars

Fella i Tana fungerte ikke optimalt og det er mye å lære når arbeidet skal utvides til også å gjelde andre store elver i Finnmark og Troms.

Pukkellaksen må stoppes i de store elvene i 2025

Miljødirektoratet er tydelig på at innsatsen mot pukkellaksen skal fortsette i 2025. Denne uka kom evalueringsrapporten fra fella i Tana, som var det første forsøket med en felle i et så stort vassdrag. Erfaringene herfra skal bidra til enda bedre innsats i 2025, og da står forhåpentlig vis også andre store elver, som Alta, Reisa og Målselv på tiltaksplanen. I sommer skal det testes ut tekniske løsninger i Altaelva, slik at man er forberedt til 2025. Les mer hos miljødirektoratet.

Har du innspill til miljøovervåking?

Miljødirektoratet ønsker nå innspill fra fagmiljøer og organisasjoner på hvordan miljøovervåkningen kan gjøres bedre. Miljøovervåkingen gjennomføres i dag av institutter, universiteter og konsulenter på oppdrag fra Miljødirektoratet. De bruker mange forskjellige overvåkingsmetoder, både ulike typer analyser av prøver fra vann, jord, luft og biota, og ulike typer registreringer og observasjoner i felt. Det brukes også satellittmålinger og andre typer fjernmåling. Fristen for å gi innspill er 15/5. Les mer.

NORCE seminar

Norce avhold et vellykket seminar om restaurering og tilstanden i vassdragene våre. Hovedbudskapet fra forskerne var at vi må handle nå. Tilstanden i norske vassdrag og fjorder er kritisk og dette har alvorlige konsekvenser for fisk, bunndyr og hele økosystemet. Norske Lakseelver deltok på seminaret. Du kan lese mer hos Norce.

Teller gytefisk med DNA

Estimering av effektivt antall gytefisk fra stikkprøver av ungfisk av laks er tittelen på en ny forskningsrapport i HydroCen. I vilkårsrevisjoner og for pålagte tiltak (som miljødesign) i regulerte vassdrag, er kunnskap om status og bestandsutvikling av stor betydning. Beregning av effektivt antall reproduserende individer forutsetter en tilfeldig stikkprøve fra én årsklasse. Ut fra sammensetningen av hel- og halvsøsken, og ubeslektede individer i stikkprøven kan effektivt antall foreldre estimeres; jo større andel ubeslektede individer det er i stikkprøven desto flere foreldre har bidratt med avkom til den spesifikke årsklassen. Les hele rapporten her.

Bevare sunne fjorder eller mer oppdrett?

I en undersøkelse bestilt av NRK, svarer 75,2% at de vil ha sunne fjorder framfor mer oppdrett. Det er et tydelig signal om at en overgang til lukket oppdrettsteknologi er ønsket. Les saken hos NRK.

... Men, vil fortsatt til havs med oppdrett

Regjeringen har i dag besluttet at DNV skal konsekvensvurdere områder for havbruk til havs. Målet er å vurdere konsekvensene av at det etableres akvakultur av laks, ørret og regnbueørret innenfor de definerte områdene «Norskerenna sør», «Frøyabanken nord» og «Trænabanken». Det skal gjøres opp kunnskapsstatus på følgende tema: konsekvenser for miljø, hensyn til fiskevelferd og sameksistens med andre marine næringer. Norske Lakseelver er sterk motstander av å flytte havbruk til havs, og har tidligere formidlet hva vi mener om tankegangen som ligger til grunn for kunnskapsutviklingen.

Landsmøte og ministermøte etter påske

Norske Lakseelver klargjør nå for landsmøtet 15/4 og påfølgende fagdag 16/4. Før dette skal vi imidlertid møte Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen for å prate om villaksens utfordringer og mulige løsninger. Denne uken var det også møte i Villaksalliansen for en felles faglig oppdatering og planlegging av felles tur til lukkede oppdrettsanlegg i løpet av året.

God påske til alle som bryr seg om villaksen!

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo