Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 8. mars

Det blir verre og verre for vill laksefisk langs kysten. I alle gule og røde soner er dødeligheten på villaks og sjøørret skyhøyt over bærekraftig nivå.

Nye trafikklys på plass

Regjeringen vedtok onsdag fargelegginga av oppdrettssonene langs kysten – det såkalte Trafikklyssystemet. Fem soner er nå gule og to røde. Det er en økning i gule soner, og villaks og sjøørret har dermed en helt uakseptabel belastning fra Ryfylke til Bodø. Du kan se oversikten her. 

Norske Lakseelver observerer at det etter hvert går opp for oppdrettsindustrien at vekst ikke kan realiseres med dagens åpne merder og at det må et teknologiskifte til. Alle aktørene ønsker nå at Havbruksutvalgets forslag om Miljøfleksibilitet blir implementert så fort som mulig.

Forøvrig vil vi anbefale dagens innlegg av Reddvillaksen på kyst.no. Her er Norske Lakseelver hjertens enige. Noen aktører er tregere enn andre aktører og Mowi skiller seg ut.

Forskergruppa som har vurdert Kvalitetsnorm for villaks opp mot Trafikklyssystemet har nå levert sin rapport til Klima- og miljødepartementet. Vi venter på konklusjonen, men vil tippe at det er en dårlig match med inntill 30% tillatt dødelighet på utvandrende laksesmolt og kravet om minimum 80% av normalt høstbart overskudd for å oppnå god status etter kvalitetsnormen. Om noen vil vedde i mot, tilbyr vi gode odds.

Fra rødt til grønt i Vestland?

Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet har lansert sluttrapporten fra prosjektet «Fra rød til grønn kyst - Kunnskapsinnhenting for bærekraftig omstilling av havbruksaktiviteten i Vestland». Ikke uventet lener rapporten seg tungt på anbefalingene fra Norske Lakseelver og Menon Economics, samt Havbruksutvalgets NOUs anbefaling om Miljøfleksibilitet. Prosjektet indikerer at strategisk konvertering av 20-30% av lokalitetene til 0-lus-produksjon kan være tilstrekkelig for å oppnå grønn status i Trafikklyssystemet for Vestland». Les rapporten her.

Lanseringen av Fiskehelserapporten for 2023

Programmet for lanseringen av Fiskehelserapporten for 2023 er nå klart. Her vil hovedfunn i årets rapport bli presentert og det vil bli faglige dypdykk i sykdommer i oppdrettsnæringen.

Ikke gå glipp av lanseringen som Veterinærinstituttet arrangerer sammen med NCE Seafood Innovation, Tekna Havbruk og fiskehelse og Den norske veterinærforening Litteraturhuset i Bergen 12. mars kl. 12.30-16.00. Lanseringen kan også følges på nett.

Program og påmelding både digitalt og fysisk finner du her.

Stort restaureringsseminar

NORCE LFI er ledende på restaureringsbiologi. Fredag 15/3 er det et stort seminar i Bergen om bevarings- og restaureringsbiologi i praksis. Seminaret vil ha fokus på vestlandsvassdrag og -fjorder, men bør være av stor interesse for alle som engasjerer seg for villaks og sjøørret. Seminaret går fra kl 10:00 – 15:00 hos NORCE i Nygårdsporten i Bergen. Det er fortsatt mulig å melde seg på fysisk, og seminaret vil også ble streamet Teams (følg lenken).

Utvida gjenfangst

Den 27. februar rømte et ukjent antall fisk fra Lerøy i Tingvollfjorden. Til nå er det gjenfanget 2000 fisk, noe som tyder på at rømmingen har vært betraktelig større enn de 5000 fiskene Lerøy har anslått. Gjenfangstfisket er nå utvidet fram til 14/3 for hele fjordsystemet Sunndalsfjorden, Tingvollfjorden, Bergsøyfjorden og Batnfjorden ut til E39 (Krifast). Norske Lakseelver oppfordrer alle som kan til å delta i gjenfangsten. Man må da ta inngå avtale med Lerøy Midt AS ved Kristian Kvam. Han har telefonnummer 915 44 502.

Driva Elveierlag i samarbeid med fiskeutvalget i SJFF har vært i dialog med både statsforvalteren og SNO de siste dagene om det også skal settes i gang tiltak i nedre deler av Driva. Foreløpig har de fått beskjed om å avvente. Inntil onsdag hadde nærmeste innrapporterte fangst til Lerøy vært gjort ved Eidsøra.

Mer info hos Statsforvalteren.

Kystsoneplan – innspill fra Norske Lakseelver

Norske Lakseelver leverte forrige fredag høringsinnspill til Kystsoneplanen for Gamvik, Tana, Berlevåg og Båtsfjord sammen med medlemslaga i Berlevåg, Båtsfjord og Vardø.

Kystsoneplanen er et viktig styringsdokument i kommunene og angir hva områder skal brukes til, og om de skal brukes eller vernes. Kystsoneplanen ser et større område i sammenheng, på tvers av de involverte kommunenes grenser, for å sikre god og helhetlig planlegging.

Interessert i kystsoneforvaltning? Her kan du lese boka «Integrert kystsoneforvaltning» av Katrine Broch Hauge og Knut Bjørn Stokke.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo