Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 1. mars

Fisketidsreguleringene er nå ute på høring. Her er en glad fisker med 9 kilos laks fra Eira.

Fiskerereguleringer på høring

Det er tid for fisketidsreguleringer. Miljødirektoratet har sendt ut forslag på høring. 12 vassdrag som i dag er åpne, foreslås stengt. Syv vassdrag foreslås åpnet.

Mange av elvene som foreslås stengt har ikke levert fangstrapport. Segeråga, Jenndalsvassdraget og Storvatnvassdraget, som alle ligger i Nordland, ble åpnet i 2022/23, men foreslås nå stengt pga manglende fangstrapportering. Også flere elver i Troms foreslås stengt pga manglende rapportering.

I Møre og Romsdal foreslås dessverre Isa/Glutra og Måna stengt, ettersom det ikke kommer nok gytefisk tilbake til elvene. Disse elvene ble behandlet mot Gyrodactylus salaris i 2015, og man hadde håpet på høstbart overskudd fra 2021. Havforskningsinstituttet har beregnet at lusedødeligheten fra oppdrettslaks for disse to elvene har variert mellom 10 og 46% siden 2018 (med unntak av 2020 som lå på 5%).

På den positive siden har NLs flomelvprosjekt ført til at Toåa har fått utvidet sesonglengden med 14 dager. Miljødirektoratet har åpnet for et pilotprosjekt med sikte på å forlenge fiskesesongen i typiske flomvassdrag, forutsatt at forvaltningslaget tar et større ansvar for å sikre at bestanden ikke blir overbeskattet. Det forutsettes en god organisering, godt oppsyn og mekanismer for å kunne overvåke fangst, og stenge fisket på kort varsel dersom dette blir nødvendig.

Høringen fra Miljødirektoratet kan du lese her

Anmeldelser i kø i Surna

Surnadal kommune og Surna elveierlag har anmeldt Statkraft for alvorlig miljøkriminalitet, brudd på forurensingsloven, vannressursloven og naturmangfoldloven. Bakgrunnen er det katastrofale slamutslippet som skjedde i forbindelse med rehabilitering av demning i 2022, hvor tonnevis av oppmagasinert slam rant ut i elva og videre ned i fjorden.

Mandag leverer Norske Lakseelver, Naturvernforbundet, Reddvillaksen og Norges Jeger- og fiskerforbund også anmeldelse av Statkraft i denne saken.

Tidligere har også Statsforvalteren anmeldt Statkraft for de samme forholdene.

Økt beredskapskompetanse

Denne uka har Mandalselva på Sørlandet, i samarbeid med Norske Lakseelver og Veterinærinstituttet ferdigstilt og rapportert et prosjekt om beredskap mot sykdom hos laksen i elva. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Mandalsfondet, og har bidratt til økt kunnskapsnivå og kompetanse i prøvetaking av laks hos lokale forvaltere. Prosjektet har også styrket samarbeidet mellom lokal forvaltning og forskningsmiljøene, samt synliggjort viktigheten av å bruke smitteforebyggende tiltak og helseovervåkning som forvaltningsverktøy. Norske Lakseelver har søkt om midler til tilsvarende prosjekt i flere regioner for 2024.

Kan laksen komme tilbake i Kragerøvassdraget?

Miljødirektoratet har pålagt Skagerak kraft å utrede muligheten for toveis vandringsløsninger forbi de fem kraftverkene i vassdraget mellom fjorden og Toke. Dette er en seier for forvaltningslaget i elva, som i mange år har kjempet for at laksen skal reetableres. Om elva blir åpnet opp til Toke, vil det bli ett av de store laksevassdragene på Øst/Sørlandet. Utredning og tiltaksplan for reetablering av ål og anadrom fisk skal være ferdig til juni 2026.

App for laksegjenkjenning fra HI

Havforskningsinstituttet leder nå et prosjekt som skal benytte kunstig intelligens til å skille mellom villaks og rømt oppdrettslaks. Målet er at man skal kunne benytte en app på mobiltelefonen til å se om fisken man har fanget er vill eller rømt oppdrettslaks. Les mer

BJFF og Huawei vant KI-pris for pukkelløsning

Løsningen – som er resultatet av et samarbeid mellom Huawei, Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF) – Troll Systems og Simula Consulting, bruker kunstig intelligens til å skille den norske atlanterhavslaksen fra den uønskede pukkellaksen. Fellen har hatt 100 % treffsikkerhet og stoppet over 6000 pukkellaks fra å svømme opp Storelva og Kongsfjordelva i Berlevåg.

Kongsfjordelva var en av elvene Norske Lakseelver besøkte i forbindelse med forvaltertur i fjor sommer. Da så vi på pukkellaksfella og ble mektig imponert over innsatsen som ble lagt ned av BJFF og de andre forvaltningslagene i Øst-Finnmark. Les mer.

Har du ikke sett filmen vår på Naturkanal1 om pukkellaksbekjempelsen, så kan du se den her (krever abonnement).

Rømming i Sunndalsfjorden

Året har begynt dårlig for villaksen, med flere rømminger i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Etter ekstremværet Ingunn ble det meldt inn 14 rømmingshendelser, men foreløpig har ikke oppdretterne oversikt over hvor mye fisk som har rømt. I Møre og Romsdal ble det oppdaget et stort hull i en av nøtene til Lerøy i Tingvollfjorden. De har anslått at 5000 oppdrettslaks rømte. Lokaliteten ligger nær den nasjonale laksefjorden Sunndalsfjorden, med det nasjonale laksevassdraget Driva. Fiskeridirektoratet har i dialog med Statsforvalteren varslet pålegg om utvidet gjenfangst i området område Angvik til nord for Kvalvik.

Forvaltningslaget i Driva melder at de har vært i kontakt med Statsforvalteren i Møre og Romsdal med henblikk på dispensasjon til å ta ut fisk i nedre deler av Driva. Statsforvalteren avventer foreløpig, men har gitt tilbakemelding om at det kan bli aktuelt. Den lokale fiskeforeninga i Sunndalen er også interessert i å bidra.

Fin liten animasjon

Danskene har gjort en formidabel innsats for å få laksen tilbake. Nå har de lagd en liten animasjonsfilm som viser hva som er gjort. Den finner du her. Vi minner også om våre egne animasjonsfilmer om diverse utfordringer for villaks og sjøørret.

Fjordødeleggelsen er i gang

I Førdefjorden har Nordic Mining begynt arbeidet rundt Engebøfjellet i forbindelse med gruvedriften. Grytaelva, som påvirkes av anleggsarbeidet, er tilslammet og mye finmasse legger seg utover på gytefelt for kysttorsken i Redalsvika. Det er sendt varselmelding til Miljø- og Fiskeridirektoratet, samt Statsforvalter og kommune.

Dårlig innsig i Etneelva

Fjorårets tellinger av laks i Havforskningsinstituttets felle i Etneelva, var de dårligste siden tellingen startet i 2013. Bare 1095 villaks ble registrert i Etneelva i fjor. I tillegg kom 1543 sjøørret, 23 pukkellaks og 23 rømte oppdrettslaks. Det er påvist store genetiske endringer på villaksen i Etne som følge av rømt oppdrettslaks. Etter 10 år med felle, er den genetiske tilstanden fortsatt klassifisert som rødt. Havforskningsinstituttet tar ut all rømt oppdrettslaks i elva og de har nå en pågående undersøkelse for å se om naturen klarer å selektere bort det uønskede genmaterialet over tid. Les mer.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo