Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 26. januar

Ingen fisk. Det var nok dessverre situasjonen for mang en sportsfisker i fjor.

Tidenes dårligste sesong

Som Norske Lakseelver anslo i oktober, gikk det mot tidenes dårligste sportsfiskesesong. I dag kom de offisielle tallene fra SSB, som bekrefter dette. Det var dessverre enda dårligere enn vi anslo. Det er nå en såpass nedadgående trend at beregninger blir vanskelige. Les saken på nettsidene våre og på Nrk.

Fustvatn friskmeldt😀

Da var det endelig offisielt! Fustvatn er friskmeldt for Gyrodactylus salaris. Fantastiske nyheter. Dette betyr at laksetrappa nedenfor Fustvatn kan åpnes slik at sjøørret og laks slipper opp. Dermed øker produksjonsarealet kraftig i denne flotte elva. Les mer om saken på forvaltningslaget nettsider.

Nye målemetoder i elvene

Tilstanden på miljøet i norske elver kan være dårligere enn vi har trodd. I en fersk studie anbefaler forskere å utvikle nye DNA-baserte måter å måle naturmangfold og økologisk tilstand på. Forskere fra NINA jobber nå med å utvikle nye standarder.

Oppdrettsanlegg for ørret i Driva

Norske Lakseelver jobber fortsatt for å unngå at det gis tillatelse til å etablere oppdrettsanlegg på Oppdal for ørret (Salmo trutta) i det nasjonale laksevassdraget Driva. NL viser til stortingets vedtak om nasjonale laksevassdrag og laksefjorder, og minner om formålet beskyttelsesregimet har ved å gi «…de viktigste laksebestandene i Norge særlig beskyttelse».

Har oppdretterne ikke lært noe?

Professor emeritus Trygve Poppe og seniorforsker ved NINA, Tor Atle Mo, har sett seg lei på at oppdretterne ikke tar med seg akkumulert kunnskap fra Norge til Island, men turer fram som om de ingen ting har lært. Les deres innlegg i Norsk Veterinærtidsskrift.

Snuteskader fra kraftverk

I Namsen har det blitt oppdaget at mange laks har fått snuteskader av den nye fiskesperra i kraftverket. Undersøkelser er igangsatt og regulanten jobber sammen med miljømyndighetene og elveeierlaget for å få til en løsning. Det nye kraftverket er nå satt i prøvedrift, nye fiskesperrer skal testes for 2024 og det skal gjennomføres funksjonskontroll av fiskesperren gjennom videoovervåking. Lenke til sak (bak betalingsmur). NL ber andre forvaltningslag være oppmerksomme på problemstillingen.

Kvalitetssikring av VRLs metode

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) har i samarbeid med fjernmålingsekspert Vegar Bakkestuen gjort en storskala kartlegging av tilstanden til sjøørret i 1251 norske vassdrag, som i fjor høst ble publisert i Temarapport 12 – Trusselvurdering for sjøørret.

Kartleggingen er mye mer omfattende enn tidligere kartlegginger, og har tatt utgangspunkt i en kombinasjon av fjernmålingsdata, kart, flyfoto, tilgjengelige sjøørretdata og lokalkunnskap. Vurderingene baserer seg på et poengsystem for menneskelig påvirkning, data om mengde sjøørret og lokalkunnskap.

Metoden er nyskapende, og da metoden og resultatene nylig ble presentert for arbeidsgruppen for sjøørret i det Internasjonale havforskningsrådet (ICES), vakte det stor interesse. Nå er arbeidet også publisert i det fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet Aquatic Conservation – Marine and Freshwater Ecosystems. Les saken hos VRL.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo