Nyhetsbrev for triste lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 12. januar

Nyt utsikten mot Engebøfjellet. Slik vil det ikke se ut mye lenger. Foto: Reidar Stålesen.

Stor skuffelse over Førdefjorden

Dommen fra Oslo Tingrett på onsdag gir Staten medhold i dumpingtillatelsen til Nordic Mining. Naturvernforbundet og NU tapte saken de hadde anlagt og ble idømt saksomkostninger. Dermed er Nordic Mining ett skritt nærmere å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden, rett utenfor grensen til den nasjonale laksefjorden.

Norske Lakseelver har hele tiden støttet kampen mot gruvedeponi i Førde- og Repparfjorden, og er skuffet over resultatet.

- Det var en svart dag for norsk naturforvaltning generelt og for villaksen i Nausta og Jølstra spesielt, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.

Rømt fisk over alt

På Dagsnytt 18 på onsdag 10.01 var det debatt om behovet for sporbarhet av rømt oppdrettslaks med fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen og Jon Arne Grøttum fra Sjømat Norge.

Bakke-Jensen er ikke fornøyd med oppdretterne og rømmingssituasjonen, men sitter selv med oppdraget fra Regjeringen om å gjøre noe med det. Norske Lakseelver håper derfor at Fiskeridirektoratet nå setter fortgang i prosessen med å få på plass et felles sporingssystem. Som vanlig ber vi om at oppdrettslaksen også fettfinneklippes, slik at rømlinger lett kan gjenkjennes i elvene. Det vil både hjelpe på uttaket og gi et mer realistisk bilde av hvor mye rømt laks som kommer opp i elvene. 

Fiskeridirektoratet har nylig publisert en sak på sine nettsider hvor de påpeker problemene med rømmingstatistikken. Saken baserer seg på den ferske rapporten fra NINA med oppdatert status for genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksestammer.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo