Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev tirsdag 19. desember

Vi er nå 122 medlemslag i Norske Lakseelver ved utgangen av 2023. Et arbeidsår går mot slutten, og vi kommer her med en liten oppsummering av oppturer og nedturer for villaksen.

Årets opptur!💪

Norske Lakseelver har siden 2020 forfulgt en strategi om et grønt skifte i oppdrett. Da Havbruksutvalget la fram sin NOU om en helhetlig forvaltning av akvakultur for bærekraftig verdiskaping i slutten av september 2023, var det sentrale virkemiddelet tilnærmet likt det vi for første gang foreslo i en kronikk på Kyst.no den 15. juni 2020.

Tanken vår var da å gi vekst gjennom en god innbyttefaktor på åpne merder. Bytt én åpen mot flere lukka konsesjoner, slik at vi kick-starter et grønt skifte, var det vi foreslo.

Miljøfleksibilitet, som Havbruksutvalget nå foreslår som en integrert del av tillatelsessystemet, innebærer nettopp dette. Oppdrettere som bytter til en teknologi som ikke slipper ut lakselus, kan få økt produksjon. Hvilken teknologi som benyttes er underordnet, så lenge funksjonskravet om lusefrihet oppnås. Både det ganle og det nye volumet skal da produseres med den nye teknologien.

For å ha mer tyngde i argumentasjonen rundt vår opprinnelige tanke, gikk vi i 2021 sammen med Reddvillaksen for å få utredet hva som skulle til. Resultatet ble en rapport fra Menon Economics som viste at vekst i oppdrett gjennom konvertering av de åpne anleggene, var en lønnsom og fornuftig vei framover.

Et samarbeid med oppdrettsselskapet Hofseth Aqua ble innledet samme år. I fellesskap la vi fram Menons rapport og fremmet forslaget i forskjellige fora og til politikerne. Villaksalliansen (NJFF, Naturvernforbundet, WWF, NU, Reddvillaksen og Sabima) ga sin tilslutning til ideen gjennom felles høringssvar på miljøteknologiordningen i havbruk i januar 2022.

I mai 2022 innledet Sjømatbedriftene og Norske Lakseelver et samarbeid basert på felles forståelse av problemene og muligheten for en løsning basert på virkemidlene i rapporten. Vi ble med i et internt utvalg i Sjømatbedriftene som kom fram til et felles forslag. Dette ble levert fiskeriministeren i november 2022. Ministeren sendte både forslaget og miljøteknologiordningen videre til Havbruksutvalget på vårparten 2023.

I februar 2023 inviterte Nærings- og Fiskeridepartementet Norske Lakseelver, NJFF, Naturvernforbundet og WWF til å sitte i referansegruppe til Havbruksutvalget. Dette kom etter at vi hadde bedt om å få delta i selve utvalget. Vi og NJFF takket ja. Deretter ble konverteringsstrategien spilt inn både skriftlig og muntlig til utvalget. Samtidig fortsatte vi det politiske påvirkningsarbeidet, både på egen hånd og sammen med Sjømatbedriftene og andre. Da Havbruksutvalget la fram sin rapport, var det i realiteten et flertall på Stortinget for en slik konverteringsløsning. Høringsfristen er rett over nyttår og vi, NJFF, Reddvillaksen, NU og Naturvernforbundet jobber nå med et felles innspill.

Årets nedtur😥

Sportsfiskefangsten av laks i 2023 ligger an til å bli den dårligste noensinne. Vi lager hver høst en fangstrapport basert på tilgjengelige tall fra forvaltningslagene. Estimatene våre i år, viser at det ligger an til en total på rundt 77 000 laks. Sjølaksefisket var også lavt (30 268) slik at totalfangst havner rundt 107 000 laks. På den positive siden, kan nevnes at en god del elver melder om gode gytefiskbestander etter sesongen. Her kan du lese mer.

Årets innsats!👏

I år går en stor takk til alle forvaltningslagene i Finnmark og alle de frivillige som har stått på for å redde elvene fra store mengder pukkellaks. Uten deres innsatsvilje, kombinert med en framoverlent miljøforvaltning, hadde det sett stygt ut. Hele 243 000 pukkellaks ble tatt ut, og best av alt, det var veldig lite bifangstdødelighet. Her kan du lese mer om innsatsen.

Årets utfordring

Red skin disease fortsatte å plage laksen i Enningsdalselva. Forvaltningslaget og NL fikk satt fokus på sykdommen gjennom oppslag i Nrk. Økt fokus på problematikken har medført at Miljødirektoratet bevilget penger til sentrale fiskehelseforskere som skal se nærmere på problematikken. Et møte om kunnskapsstatus i regi av forskerne og NL er planlagt i starten av februar.

Mange andre saker har også stått i fokus i året som gikk; ikke minst vannkraft, Førdefjorden, kystsoneplaner, Camp villaks, Villaksens dag, vannforvaltning, gyrokamp, filming av medlemselvene, politikermøter, internasjonalt arbeid, lokal forvalting og fiskereguleringer. Vi har sammen med medlemslagene gjennomført 22 Villaksens dag, 11 regionmøter, to fagseminar, én fagtur og mange webinarer. I tillegg til 36 høringsuttalelser og bekymringsmeldinger på vegne av villaksen.

Det blir nok å gripe fatt i også i 2024.

Fram til da, ønsker vi dere alle en god jul og et godt nyttår.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo