Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 1. desember

Villaksbegeistring på Villaksens dag

Barn, unge og familier har i år vært samlet til 22 små og store arrangementer langs NLs medlemsvassdrag fra sør til nord for å lære mer om- og oppleve den fantastiske villaksenLes mer på våre nettsider.

Kraftverkkatastrofe i Lærdal

Nok en gang har Lærdalselva blitt offer for et uhyre raskt fall i vannføringen på grunn av svikt ved kraftverket til Østfold Energi. På onsdag falt vannføringa fra 25m3/s til bare 5m3/s på veldig kort tid. Det medførte at mye av yngelen i elva strandet og døde. Elveeierlaget fortviler og NL vil følge opp saken sammen med laget. Lærdalselva er stengt for laksefiske på grunn av den dårlige bestandssituasjonen. Se sak i VG.

Villaksen dør av lusa

Havforskningsinstituttet har beregnet dødeligheten på laksesmolten i Sogn og Hardanger. Over 30% dødelighet er konklusjonen. Det i tillegg er høy lakselusrelatert dødelighet på sjøørret i alle produksjonsområdene fra Rogaland (PO2) til og med Trøndelag (PO7).

Resultatene er en del av Styringsgruppen for trafikklyssystemets konklusjoner i årets rapport.

Her kan dere se modellert påvirkning av lakselus på vill laksefisk i 2023. Tabellene er brukket ned på den enkelte elv. 

PO6, som er området som dekker de store og viktige lakseelvene i Trøndelag, er nå i gult for andre år på rad (se under). Det betyr at opp mot 30% av villaksen i området dør pga. lakselus fra oppdrettsindustrien.

Alle rapportene som styringsgruppa vurderer kan leses her.

Viktig infomøte 12/12

Styringsgruppen for vurdering av lakseluspåvirkning vil avholde et digitalt informasjonsmøte om rapportene og sine vurderinger 12. desember kl 1200-1500. Påmeldingsfristen er tirsdag 5. desember, og det vil bli anledning til å melde på korte innlegg (5 min) om Styringsgruppens vurderinger og Ekspertgruppens rapport. Meld deg på her.

Liker ikke pukkellaks

En undersøkelse blant sportsfiskere, viser at pukkellaks ikke er spesielt populær. I en undersøkelse uttrykte mesteparten at de ikke ønsker at arten skal bli etablert i Norge og at de ville være misfornøyde med å fange mer enn én pukkellaks hver gang de dro på fisketur. Nesten halvparten ville endre sine fiskevaner for spesifikt å fjerne pukkellaksen fra elvene. Det var også enstemmighet om å frivillig delta i målrettede pukkellaksfjerningsprogrammer, noe som viser at fiskerne tar ansvar for å håndtere pukkellaksinvasjonen.

Fiskerne uttrykte også manglende interesse for å spise pukkellaks, til tross for at den er av rimelig kvalitet når den nettopp har kommet inn i elvene fra havet. Forskerne foreslår å lære fiskere hvordan de best kan utnytte pukkellaksen de fanger, gitt at arten mer sannsynlig enn ikke vil bli en vanlig fangst for laksefiskere. Mer om undersøkelsen her.

Havbruksutvalget

Norske Lakseelver jobber nå med høringssvar til Havbruksutvalgets NOU sammen med Naturvernforbundet, NU, NJFF, Reddvillaksen og andre organisasjoner i Villaksalliansen. Høringsfristen er 2/1-24.

Skal forske på rømt oppdrettslaks i Surna

NINA har fått forskningsmidler til et kunnskapsløft om rømt oppdrettslaks og utfiskingstiltak for å hjelpe villaks i Surna og andre elver i Møre og Romsdal. Prosjektet er et samarbeid med Surna Elveeierlag og Norske Lakseelver.

Det er stort behov for mer kunnskap om forekomst av rømt oppdrettslaks i Surna og andre elver i Møre og Romsdal, hvordan rømt oppdrettslaks fordeler seg i elva, hvor mye som går opp under fiskesesongen og etterpå, hvilken type rømmingen fisken kommer fra, og hvilke elver de velger å gå opp i og hvorfor, og effekter på villaksbestanden. 

Lyst til å delta på regionmøte for Oslo og Viken?

NL arrangerer regionmøte for Oslo og Viken 7. desember på Landbrukets hus i Oslo. Møtet er åpent for foreninger, forvaltningslag og andre interesserte. Husk påmeldingsfrist 6. desember. Mer informasjon og påmelding finnes her

Villaksnytt på vei

Årets siste utgave av Villaksnytt er på vei til forvaltningslag og andre abonnenter. Her kan du bl.a. lese om årets kamp mot pukkellaksen, VRLs trusselvurderinger for sjøørreten og hvordan grunneiere kan samarbeide om bedre laksefisketilbud. Sist, men ikke minst, er det en gjennomgang av årets sesong fra nord til sør. For deg som heller vil lese den digitalt, finner du den her.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo