Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 22. september

Villaksauksjonen nærmer seg

Reddvillaksens mangeårige auksjon over fantastiske laksefiskemuligheter går i år av stabelen 9/11 fra kl 16:00. Stedet er Høyloftet i Oslo. Er du på jakt etter en godbit til neste års sesong, må du melde deg på her. Her treffer du engasjerte sportsfiskere og elveforvaltere fra hele landet til en hyggelig kveld med laksen og laksefisket i sentrum.

Dørene åpner kl.16.00 – auksjonen starter kl. 18.00

Sted: Høymagasinet på Akershus Festning

Høymagasinet har flotte lokaler med særpreg og alt godt tilrettelagt for auksjonen. Plassert sentrumsnært i Myntgata 7.

Påmelding sendes på e-post til: jonawalle@gmail.com

Inngang kr 400,- inkluderer mat og drikke til mat. Betales til Vipps 828449 innen 5.november.

Seminar om Havbruksutvalgets NOU

Den 26/10 arrangerer NL og NJFF et seminar om villaks og akvakultur.

Den 27/9 skal Havbruksutvalget presentere sin utredning om tillatelsessystemet i havbruksnæringen. Forskningsdirektør Linda Nøstbakken har ledet utvalget. Utvalget har blant annet vurdert målsettingene for tillatelsesreguleringene, helheten i systemet og hvordan det kan tilpasses eksisterende og nye utfordringer. Som kjent er det store utfordringer med å få til bærekraft i lakseoppdrett. Trafikklyssystemet har nå stengt 5 av 13 produksjonsområder for videre vekst på grunn av lakselusas omfattende dødelighet på villaks. Det er derfor knyttet stor spenning til hva utvalgte tenker om hvordan tillatelsessystemet bør utformes framover.

Vi har fått Linda Nøstbakken til å legge fram hovedlinjene i NOU-en. Deretter kommer det betraktninger fra både oppdrettere (Sondre Eide) og villaksinteresser (Norske Lakseelver), samt en samfunnsøkonomisk vurdering av forslagene fra Oddbjørn Grønvik i Menon Economics.

Etter dette blir det politisk debatt mellom stortingspolitikere om mulighetene videre.

Etter lunsj fortsetter seminaret med en bolk om rømt oppdrettslaks og en om de nye truslene mot villaksen. Fullt program finner du her.

Deltagelse inkluderer lunsj og er gratis. Begrenset antall plasser!

Påmeldingsfrist 10. oktober. Klikk her!

Førdefjordrettsak

Mandag startet rettsaken Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har anlagt mot staten i forbindelse med at det er gitt tillatelse til å dumme 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Norske Lakseelver støtter søksmålet. Se vår hilsen fra Repparfjordelvas bredder til de som tar kampen i rettsalen.

Regbuerømming og ILA

Den dødelige fiskesykdommen ILA herjer i området hvor regnbueørretten har rømt.

Midt i verste ILA-sonen (Infeksiøs lakseanemi) har minst 15 000 regnbueørret rømt fra lokalitet Naveide i Vestland. NL har sendt bekymringsmelding til Mattilsynet hvor vi spør om hvordan situasjonen med 15 000 rømte regnbueørret vil påvirke smittedynamikken mot andre anlegg i og utenfor vernesonene og overvåkningssonen. Vi spør også om hvilke vurderinger som gjøres rundt smittestatus på den rømte fisken etter tre ukers oppholdstid i en vernesone/overvåkningssone for ILA? Et stort antall rømte regnbueørret har vandret opp i elvene i området.

De to lokalitetene nordøst (Buarøy) og sydøst (Trælsøyosen), begge markert med rød sirkel på bildet over, fikk påvist ILA hhv i uke 38 og 35. ILA ble faktisk påvist og bekreftet i området allerede 26. juli 2023. Rømmingen fra Naveide var i uke 35. Dette betyr at den rømte regnbueørreten svømmer rundt i et område med to store vernesoner for ILA (røde felt i kartet).

Et større område (orange) er definert som overvåkningssone for ILA. Det fanges stadig rømt regnbueørret i området, både i sjøen og i elvene. Norske Lakseelver er bekymret for at den rømte fisken skal bli smittet, og overføre smitte til villfisk.

Strid i Surna

I fjor medførte rensing av dammanlegg i Trollheimen at hele Surna ble overflommet av slam. Grunneierne langs Surna truer nå med å melde Statkraft til politiet, ettersom det er lite framdrift i sakens etterspill. De krever at Statkraft setter seg ned rundt bordet for å diskutere en erstatning. Utslippet er trolig det største noen sinne i noen elv i Norge. I NRK sin reportasje om saken, kan du se hvordan elvebunnen er helt nedslammet. Norce og Nina holder nå på å ferdigstille en rapport om konsekvensene.

Regjeringen jobber sakte

Norske Lakseelver og Sjømatbedriftene er utålmodige. For å få fortgang på arbeidet med å konvertere åpne til lukka merder, må regjeringen komme på banen. NRK har sak om arbeidet som NL har initiert, og for første gang er også Sjømat Norge på banen og er positive til forslaget. Nå venter vi med spenning på hva Havbruksutvalget foreslår når de legger fram sin NOU den 28/9.

Laksesesongen

Det blir definitivt ingen god laksesesong. Tall Norske Lakseelver har innhentet viser svake fangster stort sett over hele landet. Østlandet og Agder er unntak, men heller ikke her er det noen spesielt god sesong. Om tallene blir slik vi anslår, er sesongen 2023 den dårligste noensinne. Nærmere oppsummering kommer i neste Villaksnytt.

Medlemsbesøk og styreseminar i Finnmark

Norske Lakseelver har denne uka gjennomført styreseminar i Finnmark og Lakselv. Her fikk styret nyttige og lærerike møter med Altaelva/ALI, Repparfjordelva/Vest-Finnmark Jeger og Fiskerforening, Kvalsundelva/Kvalsund Sportsfiskeforening, Stabburselva/Stabbursdalen Grunneierforening, Lakselva/Lakselv Grunneierforening og Finnmarkseiendommen Finnmárkkuopmodat.

Tirsdag 19. september arrangerte Norske Lakseelver regionmøte for Troms og Finnmark med frammøtte foreninger og myndigheter fra hele fylket. Hovedtema for regionmøtet var pukkelaks, fiskesesongen 2023 og engasjement for elva. Med i møtet hadde vi fagdirektør Jarle Steinkjer fra Miljødirektoratet og forsker Henrik Berntsen fra Norsk institutt for naturforskning.
Vidar Skiri fra NL-styret og Rauma Elveeierlag holdt et motiverende foredrag om sine over 40 års med kamp mot Gyrodactylus salaris og trakk paralleller til kampen mot pukkellaks i Norske elver. Skiris konklusjon er at innsatsen betaler seg og at det nytter!

De frammøtte delte velvillig av sin erfaring fra sommerens innsats for å bekjempe pukkellaks. Med både pågangsmot og kreativitet har metodene for fangst med feller og nøter/garn blitt justert og videreutviklet gjennom sesongen. Erfaringsrunden viser viktigheten av å bygge på hverandres erfaringer, og gjøre lokale tilpasninger som gir effektivt uttak av pukkellaks, ivaretar folka som gjør jobben og sikrer oppgangen av vår atlantiske laks. Dette lover godt for den videre kampen mot pukkellaks i 2025.

NL vil ta opp fiansieringen med stortingspartiene i tiden framover mot statsbudsjettet.

Blant de frammøtte hadde Remi og Imre Sørelvmo fra Mårelva tatt turen og delte verdifulle erfaringer fra elveeierlagets pukkellaksbekjempelse med egenkonstruert fiskefelle. Remi og Imre deltok på medlemsturen til Øst-Finnmark i juli og hadde med nyttig erfaring og kunnskap tilbake til Mårelva. Werner Westerwald fra Syltefjordelva/Båtsfjord Jeger- og Fiskerforening ga et glitrende inspirasjonsforedrag om hvordan foreningen jobber med rekruttering og delte gode tanker om hvordan vi kan få med flere unge og andre interesserte i arbeidet med å forvalte- og redde villaksen.

Norske Lakseelver ser stor verdi av å styrke samarbeidet mellom medlemslagene i Finnmark for å videreutvikle den lokale forvaltningen av elvene. Vi vil derfor oppfordre lagene til et slikt samarbeid. Styret takker for gode og lærerike dager i Finnmark, og er imponert over engasjementet og innsatsen til foreningene!

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo