Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 15. september

Kom på seminar og bli oppdatert om utfordringene for villaksen.

Seminar om Havbruksutvalgets NOU

Den 26/10 arrangerer NL og NJFF et seminar om villaks og akvakultur.

Den 27/9 skal Havbruksutvalget presentere sin utredning om tillatelsessystemet i havbruksnæringen. Forskningsdirektør Linda Nøstbakken har ledet utvalget. Utvalget har blant annet vurdert målsettingene for tillatelsesreguleringene, helheten i systemet og hvordan det kan tilpasses eksisterende og nye utfordringer. Som kjent er det store utfordringer med å få til bærekraft i lakseoppdrett. Trafikklyssystemet har nå stengt 5 av 13 produksjonsområder for videre vekst på grunn av lakselusas omfattende dødelighet på villaks. Det er derfor knyttet stor spenning til hva utvalgte tenker om hvordan tillatelsessystemet bør utformes framover.

Vi har fått Linda Nøstbakken til å legge fram hovedlinjene i NOU-en. Deretter kommer det betraktninger fra både oppdrettere (Sondre Eide) og villaksinteresser (Norske Lakseelver), samt en samfunnsøkonomisk vurdering av forslagene fra Oddbjørn Grønvik i Menon Economics.

Etter dette blir det politisk debatt om mulighetene videre.

Etter lunsj fortsetter seminaret med en bolk om rømt oppdrettslaks og en om de nye truslene mot villaksen.

Fullt program.

Deltagelse inkluderer lunsj og er gratis. Seminaret er på Scandic Hotell, Flesland. Begrenset antall plasser!

Påmeldingsfrist 10. oktober. Klikk her! .

Settefiskanleggene forurenser

De fleste har vel nå fått med seg Dagens Næringslivs reportasje om settefiskanleggenes utslipp til fjordene våre. En oppfølgningsartikkel tar for seg situasjonen i Haradangerfjorden spesielt. Regjeringen og Miljødirektoratet varsler en storaksjon etter DNs avsløringer om at ni av ti kontrollerte anlegg fikk avvik, og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) har løftet saken på Stortinget og spurt om statsrådens vurdering av saken. I Hardangerfjorden, som ligger i PO3, og har blodrød status i trafikklyssystemet, er det søkt om om produksjon av ytterligere 130.000 tonn oppdrettslaks gjennom unntaksvekst. Hva dette vil bety for sjøørret, laks og fjordmiljøet er lett å tenke seg. NL mener at eneste farbare vei ut av denne økologiske krisen, er å konvertere produksjonsmetoden til lukka merder.

Pukkelkryssing

Havforskningsinstituttet prøver nå å krysse pukkellaks med atlantisk laks, regnbueørret, røye og ørret, for å se om dette kan forekomme i naturen. Ifølge forskerne har tidligere forsøk gitt veldig lav overlevelse. Det er ingen tidligere forskning som viser at dette har gitt fruktbart avkom, og det er heller ikke observert slike hybrider i naturen. Den arten som står nærmest pukkellaksen av disse, er regnbueørreten, som tilhørere samme slektstre. For tiden er det om lag 15 000 regnbueørret på rømmen i Vestland, og disse er på vei opp i elvene.

Nominert til pris

Mens vi er inne på pukkellaks, tar vi med at løsningen NLs pukkellaksgruppe fikk studere i Kongsfjord i sommer, nå er nominert til den prestisjetunge SDG GameChangers Award, som utdeles av FN-organet ITU. Det er Huawei, Troll Systems og Simula Consulting, som har utviklet løsningen i samarbeid med Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF). Løsningen bruker KI til å skille atlantisk laks og pukkellaks, slik at den atlantiske laksen kan slippes gjennom fellene, mens pukkellaksen blir stående tilbake. Forskningsrådet har nå utlyst en konkurranse i bruk av KI til å sortere pukkellaks. Huaweis betrakninger kan leses her.

Rømt oppdrettslaks fanget på Island.I Norge er 70% av de ville laksestammene forrurenset av gener fra rømt oppdrettslaks. Nå er Island på vei etter.

Katastrofe på Island

På Island var det i midten av august en stor rømming av oppdrettslaks fra Arctic Fish i Kvígindisdal i Patreksfjörður. Selskapet kontrolleres av Mowi. Den rømte laksen har nå begynt å strømme opp i Islandske lakseelver, rett før gyteperioden. Islandske villaksinteresser fortviler, og leder av NASF, Elvar Örn, peker med rette på at rømt oppdrettslaks har påvirket genene til 70% av de norske villaksstammene. Nå kan det samme skje på Island, noe NASF, ReddVillaksen og Norske Lakseelver har advart om. NASF kritiserer det islandske fiskeridirektoratet for ikke å ta rømmingen på alvor. Merden inneholdt 73 000 oppdrettslaks, men man vet ikke hvor mange som har rømt.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo