Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 8. september

Ja til konvertering! Ola Seem, leder av Namsenvassdraget elveeierlag, Robert Eriksson, adm dir i Sjømatbedriftene og Pål Mugaas fra Norske Lakseelver under debatten i Namsos. Foto: Espen Fossland.

Vellykket politikerdebatt i Namsos

Namsenvassdragets elveeierlag, Norske Lakseelver og Sjømatbedriftene gjennomførte et vellykket valgkamparrangement i Namsos den 29/8. Namsos ligger i PO7, hvor vi finner oppdrettskommunene Flatanger, Namsos, Nærøysund, Leka og Bindal. Her er det stengt for videre vekst i oppdrett (gult trafikklys). Samtidig plages villaksen fra Namsen og andre elver i området av lakselusa. I 2022 beregnet Havforskningsinstituttet dødeligheten til rundt 18% på utvandrende laksesmolt fra Namsen og omkringliggende elver som Bogna, Årgårdselva og Oksdøla.

Oppdretterne i disse kommunene får dermed ikke kjøpe vekst annethvert år, slik oppdretterne i grønne soner kan. Villakskommunene Namsos, Flatanger, Overhalla, Høylandet og Grong får på sin side mindre laks tilbake fra havet – noe som går ut over sportsfisket i elvene. Og sportsfisket er en viktig inntektskilde for mange grunneiere oppover langs vassdragene. I Namsen er verdiskapingen av villaksen estimert til 25 millioner over tre sommermåneder.

Med dette som bakgrunn, arrangerte Sjømatbedriftene og Norske Lakseelver en politisk debatt. Her ble det diskusjon rundt vårt felles forslag for en konverteringsordning som skal bringe oppdretterne over i anlegg som ikke slipper ut lakselus. Virkemiddelet er vekst gjennom konvertering av den gamle teknologien. Debatten viste at det var stor oppslutning om en slik ordning fra Frp, H, Krf, V, Ap, Sp og MDG. SV og Rødt var litt skeptiske, men ikke avvisende. Den 27/9 kommer NOU-en om et helhetlig tillatelsessystem for norsk havbruksnæring, og NL vil følge opp ordningen inn mot høringsperioden. De som abonnerer på Namdalsavisa kan lese sak her,

Fra oppsett av pukkellaksfelle i Kongsfjordelva.

Fremmede arter er en stor trussel

Spredningen av fremmede skadelige arter globalt har aldri vært større. Tiltakene for å stoppe spredning er i liten grad igangsatt. Pukkellaksen i Norge er en av mange arter som ødelegger de tilpassede økosystemene. Nå tester forskerne på Havforskningsinstituttet om vi kan få hybridavkom av atlantisk laks og pukkellaks. Forskerne er også bekymret for spredningen av fremmede arter, og oppfordrer til å styrke beredskapen. Norske Lakseelver vil jobbe inn mot politikerne for fortsatt økt beredskap mot pukkellaks i forbindelse med statsbudsjettet, som legges fram i oktober.

Les mer om fremmede arter hos Miljødirektoratet.

Dyrevelferd

Norske Lakseelver har levert to innspill til stortingsmelding om dyrevelferd (ny dyrevelferdsmelding) der vi argumenterer for at gjenutsetting er dyreveldferdsmessig forsvarlig og et viktig forvaltningsverktøy. Vi påpekte i tillegg at vannkraft har uakseptabel dyrevelferdsmessige aspekter (stranding, innfrysning og skader i turbiner) og at smittestoffer (lus) påfører store lidelser på villfisken. Det siste ble fult opp med deltakelse på Nærings- og fiskeridepartementets møte under Aqua Nor, etterfulgt av skriftlig innspill.

Red skin disease og annen sykdom

Norske Lakseelver har fulgt opp Mandalselva og Enningsdalselva. Vi har god dialog med Veterinærinstituttet, og har levert flere konkrete krav til Mattilsynet rundt oppfølging av sykdom på villfisk, oppdrettslaks og smitte mellom oppdrett og villlaks, bl.a. prøvetaking av gjenværende fisk i merd ved rømming.

Bruk vannkraften smart

Smartere bruk av norsk vannkraft kan spare natur, sikre krafttilgang og øke fortjenesten. Det mener Sintef i en ny rapport. Forskerne framhever at effektutbygginger bør gjøres ved å bygge nye anlegg i parallell med eksisterende anlegg, og gis utløp til hav, fjord eller til store nedstrøms magasin. På den måten avlastes eksisterende kraftverk som da kan kjøres etter et mer skånsomt kjøremønster. Det gir vesentlig bedre miljøforhold i allerede regulerte vassdrag, skriver forskerne i rapporten.

Norske Lakseelver mener dette er essensielt for å beskytte laks og andre vannlevende organismer mot skadelig effektkjøring og håper politikerne ser mulighetene.

Lurer du på effektkjøring? Se videoen vår om vannkraftverk.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo