Nyhetsbrev for stolte forvaltere
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev mandag 28. august

En av ikke så mange. Robert Norum med laks på 15,5 fra Hembre i Stjørdalselva.

Mot en veldig svak sesong

Det er ingen meldinger som tyder på noen god laksesesong. Tross gode fiskeforhold gjennom hele juli i vest, øst og sør, har fangstene uteblitt. Eleven i Agder har fisket greit, men heller ikke her er det noen stor sesong. I Rogaland er fangstene lave, og det er de stort sett også oppover på Vestlandet. I Finnmark har pukkellaksen dominert, og flere elver har stengt tidlig for fiske etter atlantisk laks. I Trøndelag er alle de store kraftig ned fra 2022. Les sak om hva NL tenker om sesongen i Dagens Næringsliv. I neste uke starter vi innsamlingen av data fra forvaltningslagene på vanlig måte, slik at vi har en tilnærmet komplett fangstrapport klar i oktober.

Store mengder pukkellaks tatt ut

Pukkellakssesongen går mot slutten. Takket være en formidabel innsats fra de lokale forvaltningslagene (bilde fra Kongsfjord og Berlevåg JFF), har man greid å ta ut nesten 240 000 pukkellaks i elvemunningene. Hvor mange som er tatt ut av sjølaksefiskerne, vet vi ennå ikke, ettersom de ikke rapporterer fortløpende.

Hvilke elver som har tatt ut mest, kan sjekkes her.

Les også Norske Lakseelvers kronikk om «folkelaksen».

Det har vært rettet kritikk fra forskjellig hold mot fellefangsten av pukkellaks. Primært har dette dreid seg om fella i Tanavassdraget, som ikke har fungert optimalt. Tanavassdragets Fiskeforvaltning (TF) og sjølaksefiskerne har – på tvers av vitenskapelige anbefalinger fra VRL – ivret for å fiske etter pukkellaks i Tanafjorden med tradisjonell laksenot, og har vært skeptiske til fella. TF har foreløpig ikke rapportert hva de evt. har tatt ut av pukkellaks i Tana over fella. Heller ikke de finske tallene er klare.

Veterinærinstituttet og Miljødirektoratet konkluderer med at gjellangjerdet (ledegjerdet) i Tana ikke har fungert bra nok, men at det har vært et viktig læringsår. I de aller fleste elvene som har hatt feller, har det nesten ikke blitt observert pukkellaks på oversiden av fellene. I et par elver har det kommet opp mer pukkellaks enn ønskelig, men grunnene til dette er ifølge Miljødirektoratet kartlagt og kan lett utbedres til neste runde.

I fem av elvene som har hatt feller, står disse fortsatt utover høsten. Det vil gi verdifull informasjon om hvorvidt det er mye pukkellaks som kommer senere på høsten, og også viktig info om oppgangen av atlantisk laks.

Norske Lakseelver og forvaltnngslag fra utenfor Finnmark var på besøk hos pukkelbekjemperne i uke 27. Filmen fra turen kan du se på Naturkanal1.

Nye fiskeregler for Tana er på høring

I forslaget til ny grunnregel vil det kun åpnes for fiske når andelen bestander i rød status-kategori er under 20 %. Andelen røde bestander vil estimeres hvert år basert på tallene fra året før. Ettersom andelen av ulike bestander som er i Tanaelva endrer seg mye gjennom sesongen, vil det være en fortløpende beregning for hver uke gjennom sesongen. En forbedring i statusen til de fire store bestandene (Tana hovedelv, Anárjohka, Kárášjohka, Iešjohka) vil være avgjørende for når det kan åpnes for laksefiske. Det er foreslått en kvoteordning som vil tre i kraft ved oppstart, for å ha best mulig kontroll på uttaket.

NL har avgitt høringssvar hvor vi støtter alle forslagene i fiskereglene, ettersom de støtter opp om en biologisk basert forvaltning av elva. NL støtter også at lokale rettighetshavere skal ha førsterett til fiske når det (forhåpentlig vis) kan starte opp igjen.

Gyrobehandling i Driva og bekymring etter flom på Østlandet
På grunn av de store nedbørsmengdene, har klorbehandlingen av Driva blitt utsatt noe. Estimert siste dag med klordosering i Driva, er i dag, 28. aug. Alle rotenonbehandlingselvene er nå ferdig behandlet, noe som inkluderer Usma og Batnfjordselva, samt nærliggende vassdrag til Batnfjorden. På Tingvoll er Gylelva rotenonbehandlet pga. påvisning av G. salaris, og i tillegg ble da flere nærliggende elver på Tingvoll inkludert, blant annet Rimstadelva og Koksvikelva fra munning og noen hundre meter opp. Gylelva vil bli behandlet en andre gang i løpet av høsten.

Flommen etter Hans og den pågående flommen i Drammensvassdraget vekker bekymring for at saltvannsbarrieren mellom de smitta elvene i Drammensregionen og elver lenger ned i regionen – spesielt Numedalslågen – kan bli så svak at gyro-parasitten overlever på sjøørret som beveger seg nedover. Planlagt oppstart i Drammenvassdragene er 2025.

Nøstbakkenutvalget ferdig

Utvalget som har hatt i oppdrag å gjennomgå tillatelsesregimet i havbruksnæringen, er nå ferdig med NOU-en. NL har fulgt prosessen tett, og kommet med både skriftlige og muntlige innspill. Vårt felles innspill med Sjømatbedriftene om en konverteringsordning, har blitt overlevert utvalget. NOU-en blir offentliggjort i september og Linda Nøstbakken, som har ledet utvalget, er hovedinnleder på Fleslandsseminaret til NL og NJFF den 26/10. Mer info om dette seminaret kommer senere.

Filming av nye lakseelver

I sommer har Lone Sandum og Pål Mugaas vært på filmrunde med Naturkanal1. Filmene kommer på Naturkanalen fortløpende utover høsten, med oppstart i uke 38. Her er sendeskjema. Har du ikke Naturkanal1 i kanalpakken din, kan du se det på nett for 49,- per måned.

Ep 1: Pukkelbekjempelse, U38 – reprise fra 6/8.
Ep 2: Skauga, U39
Ep 3: Suldalslågen, U40
Ep 4: Namsen, U41
Ep 5: Figgjo, U42
Ep 6: Gaula, U43
Ep 7: Sokndalselva, U44
Ep 8: Verdalselva, U45
Ep 9: Dirdalselva, U46
Ep10: Årdalselva, U47

Befaring i Mandalselva

Administrasjonen i Norske Lakseelver har vært på befaring i Mandalselva. Vi fikk en flott omvisning og møte med Å energi, som viste fram ledegjerdene i det pågående smoltutvandringsprosjektet i elva. Vi fikk også et hyggelig møte med forvaltningslaget.

Villaksens dag og Camp Villaks

Mange elver har arrangert Villaksens dag og/eller Camp Villaks. Her er et bilde fra Akerselva i Oslo, hvor Norske Lakseelver deltok. En oppsummering kommer som vanlig i årets siste Villaksnytt, som vi ferdigstiller i slutten av oktober.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo