Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 16. juni

Villaksens dag er i gang!

Stjørdalsvassdraget har arrangert Villaksens dag med fin oppslutning og i morgen er det Holmfoss i Numedalslågen som står for tur. Følg med i din lokale elv! 

Klager til ESA
Norske Lakseelver er en av mange som i dag klager på regjeringens oppfylling av EUs vanndirektiv. Les mer her.

Villaksturnering i Alta!

Det er ikke bare SalMar og Mowi som kan arrangere lakseturneringer. I Alta har Alta Laksefiskeri Interessentskap trommet sammen 90 fotballag til en Villaksturnering. Det blir nok et betraktelig sprekere arrangement enn slapp oppdrettsturnering. ALI serverer villakssuppe m.m. fra elva. 

Flere sykdomsutbrudd

I tillegg til nye utbrudd av Red skin disease i Enningsdalselva, er det også meldt om syk og død laks i Mandalselva. Det er funnet sopp på laks i elva og i akvariet på Villakssenteret i Marnardal. Det meldes også om død lakse- og sjøørret yngel (3 årsklasser) i Sodelandsbekken. Temperaturen i Mandalselva er nå 18C og det er lav vannføring på grunn av vedlikeholdsarbeid på kraftverk. Øst- og Sørlandet sliter nå med tørke og høye temperaturer, mens det er motsatt nordover.

Mandalselva Elveeiegarlag har også fått 100 000 fra Mandalsfondet til bekjempelse av sykdom i elva i et prosjekt i samarbeid med Norske Lakseelver. Vi takker for bidraget, som kommer godt med.

I Møre og Romsdal fortsetter bakteriell nyresyke og spre seg blant oppdrettsfisken. Det er mistanke om BKD på stamfisk, som er flyttet fra et sjøanlegg til et landanlegg for stamfisk, i Heim kommune. BKD er en alvorlig smittsom og meldepliktig sykdom, som kan ha store konsekvenser for helse og velferd hos både vill og oppdrettet laks. Det er tidligere påvist bakteriell nyresyke (BKD) i fire matfiskanlegg i Hitra, Heim, Aure og Kristiansund kommune. Mattilsynet mener at det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i PO 6.

Vi ber sportsfiskerne om å være ekstra oppmerksomme på dette om man oppdager syk fisk.
Her kan du lese om hvordan du skal melde fra.

Nye laksesentre

I Lærdal åpnet Norsk Villakssenter den nye utstillingen den 15/6. Klima- og miljødepartementet og flere politikere var til stede. Norske Lakseelver var representert ved fagsjef Sigurd Hytterød. Lenger nord har Statskog gitt 1,5 millioner til Reisa Villakssenter, som ble åpnet av landbruks- og matminister Sandra Borch. Reisaelva er stengt for laksefiske på grunn av sviktende oppnåelse av gytebestandsmålet. Det samme er Lærdalselva. Også villakssenteret i Tana ligger ved en stengt lakseelv. 

Pukkellaks

Det begynner å komme inn meldinger om fangst av pukkellaks i dorgefisket i fjordene i Troms og Finnmark, og sjølaksefiskerne som startet sesongen 1/6 har også begynt å få noen. Det er foreløpig ikke meldt om store mengder, og heller ikke vært noen fangster i elvene. Norske Lakseelver drar på studietur i uke 27. Da besøker vi Kongsfjordelva, Vestre Jakobselv og Tana.

Husk at du på våre  nettsider kan følge laksenorge både med nyheter fra medlemselvene og nyheter fra andre media.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo