Om registrering av fiskere og avgift
Enkelte fiskere og grunneiere har klaget til Miljødirektoratet på at lokale forvaltningslag bruker elvekort for å registrere samtlige fiskere i sine vassdrag, og samtidig krever en registreringsavgift som har gått til lokale tiltak og aktiviteter. Miljødirektoratet ga sin tolkning av lovverket i brev av 19.01.2023.
For å sikre at vi opptrer i tråd med lovverket om lokal forvaltning, har Norske Lakseelver på oppdrag fra medlemselver bestilt en juridisk vurdering av problemstillingen og direktoratets tolkninger av lovverket. På den måten ønsker vi å bidra til en ansvarlig registrering av fiskere og få entydige rammer for kostnadsdekning fra fiskere.
Konklusjonen fra Advokatfirmaet Lund & Co er i korte trekk at forvaltningslagene kan fatte flertallsvedtak om kostnadsdekning fra fiskere for lovpålagte forvaltningsoppgaver etter lakse- og innlandsfiskloven § 25 som kan relateres til oppfølging av fiskerne. Dette har også vært praksis i form av en avgift for desinfisering av fiskeutstyr. Informasjon til fiskerne, fangstrapporteringsløsning og fiskeoppsyn er tilsvarende lovpålagte oppgaver (jfr. lakse- og innlandsfisklovens § 25a).
En slik kostnadsdekning kan likevel ikke være av et omfang som gjør at den griper inn i rettighetshaverens rett til økonomisk utnyttelse av fiskeretten. Dersom inntekter fra elvekortet skal brukes til andre formål, må det være en reservasjonsrett for rettighetshaverne.
Selv om Miljødirektoratet er ansvarlig for loven, har de ikke anledning til å sette vedtak fra fellesforvaltningen til side. Men i kraft av å være et fagdirektorat kan Miljødirektoratet gi tolkningsuttalelser om regelverket. Dette innebærer at brevet fra direktoratet om elvekortet er et bidrag til forståelsen av regelverket, men medfører ikke at direktoratet kan overprøve forvaltningslagenes beslutninger om å kreve avgift for elvekortet.
Elvekortet er ikke et fiskekort
Fiskeren må enten ha fiskerett selv, eller kjøpe fiskekort fra rettighetshaveren. Elvekortet er derfor ingen utnyttelse av fiskeretten som fellesforvaltningen har tatt over fra rettighetshaverne.
Om reservasjonsrett
Dersom inntekter fra elvekortet skal brukes til andre formål enn lovpålagte oppgaver som kan relateres til fiskeren, som f.eks. rekruttering eller habitattiltak i elva, må det være mulig for rettighetshavere å reservere seg mot en slik ordning. Etter vår vurdering vil det være tilstrekkelig at det er tydelig kommunisert til rettighetshaverne at de må reservere seg mot ordningen innen en viss frist hvis de ikke ønsker at eiendommen skal omfattes av kostnadsdekning fra fiskerne.
Det er etter vårt syn en forutsetning at informasjon om både ordningen med elvekort og reservasjonsretten formidles til alle rettighetshaverne på en tydelig måte, på lik linje med andre opplysninger som det forventes at rettighetshaverne setter seg inn i og responderer på (f.eks. oppdaterte fiskeregler i løpet av sesongen som følge av midtsesongevaluering).
Vi er kjent med at enkelte forvaltningslag har sendt ut informasjon om sitt elvekort sammen med årsmøteinnkalling, og dette anser vi som en god måte å formidle informasjonen på.
Lokale forvaltningslag oppfordres til god dialog med leverandør av fiskerregister
Avslutningsvis vil vi i Norske Lakseelver presisere at vi er leverandørnøytrale. Hvert forvaltningslag står fritt til å velge sin foretrukne leverandør av fiskerregister, fangstrapporteringsløsning el.
Dette er en avtale mellom forvaltningslaget og systemleverandør. For å sikre entydig informasjon til både fiskere og rettighetshavere, er det viktig å beskrive hva informasjonen om fiskerne skal brukes til, og at disse personalopplysningene skal behandles av systemleverandørene i tråd med gjeldene lovverk (jfr. GDPR-regelverket).
Du kan følge Norske Lakseelver på Facebook, nett , Instagram og YouTube
|