Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev torsdag 11. mai

Mer penger til pukkellaksbekjempelse

I revidert statsbudsjett, som kom i dag, foreslås det å øke bevilgningen til bekjempelse av pukkellaks med 10 mill. kroner i 2023. Pukkellaks utgjør en trussel mot naturmangfoldet i berørte vassdrag, og innebærer risiko for den rødlistede villaksen. Pukkellaks utgjør også risiko for vannkvalitet ettersom den dør og råtner i elvene etter gyting. Den utgjør videre en fare i forbindelse med sykdomsspredning til både villfisk og oppdrettsfisk. Innsiget av pukkellaks i 2023 forventes å øke betydelig sammenliknet med 2021. Mottiltakene i 2023 vil bli viktige for at Norge skal klare å holde pukkellaksbestanden på et håndterbart nivå i årene fremover samt for å hindre spredning sørover i Norge og til resten av Europa. Bevilgningen skal dekke utgifter til tiltak i Tanavassdraget og samt forsvarlig avhending av død pukkellaks fra berørte vassdrag.

Dette er helt i tråd med det Norske Lakseelver har spilt inn til regjeringspartiene og opposisjonen i løpet av vinterens mange møter.

Pukkellaksen har begynt å komme langs kysten
Fiskere som er ute på havet har begynt å melde om fangster av pukkellaks. Det ble tatt pukkellaks 100 sjømil sørvest av Bodø for et par dager siden. Dermed er starten innsiget omtrent på samme tiden som det ble observert i 2021.

I Tana er arbeidet med sperra ved Seidaholmen planlagt og ledet av Veterinærinstituttet. Sperra skal etter planen settes ut rundt St. Hans om vannføringen i elva tillater det. Elvene ellers begynner å organisere arbeidet med å få ut fellene, men må vente på at vårflommen er over. Det ligger fortsatt mye snø i mesteparten av Finnmark.

Havforskningsinstituttet skal i år prøve ut en spesialdesigna kilenot i sjøen.

Trapp i Fusta

Revidert statsbudsjett foreslår videre å øke bevilgningen med 5 mill. kroner i tilskudd til utbedring av laksetrapp i Fustavassdraget i Vefsn, Nordland. Det er bra!

Nye fisketider / reguleringer

Det lå an til å bli stengt for laksefiske i Røssåga, men forvaltningslaget og NL klarte fiske gjennom gode argumenter å overbevise Miljødirektoratet om at forvaltningen var bedre tjent med å ha et begrenset fiske, med en liten totalkvote for hele elva (20 laks under 65 cm.). Også Isa/Glutra har fått en liten totalkvote for hele elva (50 laks). Sausvassdraget har fått en totalkvote på 150 laks og 150 sjøørret. I Saltdalselva er det nå bare åpent fiske etter sjøørret nedenfor utløpet til Russelva. Det er også forbudt å fiske etter laks I Skjerstadfjorden, innenfor Fylkesvei 17, fram til 30. juni. Lakselva i Finnmark har fått en årskvote per fisker på 6 laks, hvorav to over 80 cm. Det er også en del ikke-medlemselver som har fått nye fisketider.

Klima- og miljødepartementet ønsket at sjølaksefiskerne i Finnmark skulle bidra i kampen mot pukkellaksen. Det var derfor sendt ut et forslag om å bare åpne for sjølaksefiske etter pukkellaks og at atlantisk laks, sjøørret og sjørøye skulle gjenutsettes. Forslaget møtte massiv motbør, trass i at mange sjølaksefiskere i forkant argumenterte for at de kunne gjøre en forskjell i innsatsen mot pukkellaksen. Det blir derfor samme fisketider og begrensninger for sjølaksefiske som i fjor. Tanafjorden og omkringliggende kommuner er fortsatt stengt.

Camp villaks

Det er tolv Camper i år og påmeldingen har startet. Om dere vet om ungdom som er interessert i et par dager med sosialt samvær, overnatting og laksefiske, er det bare å tipse dem om muligheten. Påmelding og mer info på Campvillaks.no

Oppdatering Gyro

Gyrobekjempelsen har vært en suksess, men fortsatt gjenstår elvene i Driva- og Drammensregionen. I Signaldalselva og Skibotnelva, som ble friskmeldt i fjor, er de bekymret for faren for resmitte via ulovlig fiske. Elvene ligger tett ved grenseovergang til Finland og Sverige, og her er det gyro i mange av elvene som drenerer til Østersjøen. Du kan lese om bekymringene i denne saken. Vi minner i denne forbindelsen om at sportsfiskeutstyr alltid skal desinfiseres før bruk i ny elver. 

Gjør en innsats for ukrainere dere også!

NL oppfordrer flere foreninger, enkeltpersoner og lag til å gjøre som fiskestellsutvalget i Ørland/Bjugn JFF (Teksdalselva). Den 13.april inviterte de flyktninger fra Ukraina til en kveld med foredrag om hvor man kan fiske, hva kan man få av fisk, hva som må til for å fiske, lover og regler, og ikke minst hva de lokale forvalterne kan tilby. 18 flyktninger møtte opp. Arrangementet fikk støtte av Norske Lakseelver. Foreningen følte virkelig at de bidro til en fin kveld, og utgangspunkt for medmennesker i en vanskelig situasjon, og oppfordrer andre forvaltningslag til å tenke i samme baner. «Vær raus», er oppfordringen. Så håper vi at mange av flyktningene får prøve seg i elva. De vil være en ressurs i det lokale fiskemiljøet, noe som vil kunne skape vennskap og gode opplevelser for alle. Og husk. De har mistet alt. Om noen har fiskeutstyr til over, er det lett å skape glede.

 

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo