Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 31. mars

Pukkellaksbekjempelse – både i elv og i sjø

Forslaget til Miljødirektortaet om å la sjølaksefiskerne i Finnmark kun få fiske pukkellaks i sommer, har ikke uventet skapt motstand. Norske Lakseelver mener at vi nå må se på oddetallsårene framover (inklusive i år) som år med unntakstilstand, og at både sjø og elv må bidra. Les vår kronikk i iffnmarkdebatten her, og del den gjerne i sosiale medier.

Forurensing i Førdefjorden

Norske Lakseelver har mottatt bekymringsmelding fra våre medlemslag i Sunnfjord og lokalbefolkningen om forurensning til miljøet fra Nordic Mining ASAs gruveprosjekt på Engebø.

Med bakgrunn i bekymringen fra våre medlemslag har Norske Lakseelver forespurt Statsforvalteren om det foreligger godkjent driftskonsesjon og driftsplan med oppdaterte miljøkrav slik næringsministeren har pålagt. Dersom ovennevnte ikke skulle foreligge eller være gyldig, har styret i Norske Lakseelver anmodet Statsforvalteren om å begjære midlertidig forføyning i arbeidene for å sikre miljø- og naturverdier i Vestland.

Vellykkede fagdager

Norske Lakseelver hadde to vellykkede fagdager på Gardermoen denne uka. Bra deltakelse og mange nye, stolte forvaltere, som fikk et innblikk i utfordringene til villaksen. Fokus denne gangen var på hvordan man kan bygge best muslig rutiner i forvaltningslagene og sikre god rekruttering.

Generalsekretær i NL, Torfinn Evensen, flankert av æresmedlemmer Bjørn Moe og Aage Wold.

Høring i Nordhordland

Planforslag for Interkommunal plan for sjøareal i Region Nordhordland er sendt på andregangs høring. Her har Norske Lakseelver hatt god dialog med planmyndighetene og fått gjennomslag for flere av våre innspill i planprosessen. Våre medlemselver i området vil ha spesiell interesse av planen, som kan leses her. Frist for nye innspill er 10.mai.

Ny video om nasjonal lakseelv

I dag lanserte vi videoen vår om Etneelva i Vestland fylke. Det er den foreløpig siste elva ut i serien vår om nasjonale lakseelver. Nyt den i påsken, og kikk gjerne innom de andre filmene våre også – de finner du her.

Kunnskapspåfyll i to kommende seminarer

Det er to viktige seminarer etter påske. Først er det Villakskonferansen til Vitenskapelig råd for lakseforvaltning i Trondheim, den 25-26/4. Her er programmet nå lagt ut, og det er mange godbiter.

Vi nevner bare et par spennende foredrag her: Klimatilpasning og flomsikring – forbannelse eller velsignelse for fremtidens lakseelver? Av Ulrich Pulg fra NORCE, Liten laks i stort hav - ny kunnskap om laksenes utrolige sjøreise, av Audun Richardsen fra UiT, og Effekter av gassovermetning i vann fra kraftverk på laks, brunørret, ørekyte og ni arter bunndyr av Gaute Velle, NORCE. Fullt program finner du her. Det er fortsatt mulig å melde seg på, ettersom konferansen har blitt flytta til en større sal. Det er nå 322 påmeldte, så villaksen engasjerer!

På Villakskonferansen vil Norske Lakseelver dele ut en ny utgave av Villaksnytt. Den kommer til abonnentene omtrent samtidig. Er du ikke abonnent, så send oss adressen din på post@lakseelver.no

Hardangerfjordseminaret er neste seminar ut. Det går av stabelen den 5-6 mai i vakre Norheimsund. Av programmet her kan nevnes; Fjordmiljøet og brislingen Kva veit vi om bestandssituasjonen og korleis forvaltar vi denne nøkkelarten i fjordmiljøet? Forskar Cecilie Kvamme, HI, Seniorrådgivar Njål Wang Andersen Fiskeridirektoratet og Stein Byrkjeland, Statsforvaltaren i Vestland og  Hvordan få de vestlandske fjordene fra rødt til grønt lys? Ketil Skår, Veterinærinstituttet, Presentasjon av Akvafuture AS Daglig leder Thomas Myrholt, Akvafuture AS «Fisk på land - det går fint an» Daglig leder Ole Fredrik Skulstad, Biofish A/S.

Påmelding og fullt program finner dere her.

God påske til alle!

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
Mailmojo