Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 9. desember

Fra venstre; administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, generalsekretær Torfinn Evensen og kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas i Norske Lakseelver.  Foto: Halvard Wensel /NFD

Møte med fiskeriministeren

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har møtt Norske Lakseelver og Sjømatbedriftene i forbindelse med at organisasjonene i fellesskap la fram et forslag om ny miljøteknologiordning.

NL og Sjømatbedriftene foreslår en konverteringsordning som gjør at dagens oppdrettere kan bytte inn én tillatelse med dagens teknologi og få tre tilbake om man går over til ny miljøteknologiordning.

– Det er positivt for utviklingen av ei bærekraftig havbruksnæring at næringsorganisasjoner og interesseorganisasjoner går sammen for å komme frem til en felles løsning på de utfordringene næringen står overfor. Vi hadde et godt møte, og jeg skal nå ta med meg organisasjonenes forslag i den videre prosessen med oppfølgingen av arbeidet med miljøteknologiordningen, uttalte Bjørnar Skjæran etter møtet. Les mer om forslaget.

Fisken som rømte i Sognefjorden, var full av virus

Fisken som rømte fra Aller Aquas anlegg i Vadheimsfjorden var full av virus. Det viste undersøkelsene av gjenfanget oppdrettslaks. Pankreas sjukdom (PD), hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (PRV) og piscint myokarditt virus (PMCV) ble funnet på fisken som er tatt i elvene i Vik, Hyllestad og Sogndal. Les mer her.

I forbindelse med dette har Norske Lakseelver vært i møte med Fiskeridirektoratet for å diskutere rutiner og praksis når det skjer rømminger. Fagansvarlig for oppdrett i Norske Lakseelver, Sigurd Hytterød, var fornøyd med møtet.

-Vi opplever at Fiskeridirektoratet deler vår bekymring og forståelse av situasjonen, sier han.

NL vil nå levere sine innspill til rutiner og ansvarsfordeling til direktoratet. 

Ny video om Rauma

I år har vi lagd seks nye filmer i serien vår om de nasjonale lakseelvene. Første elv ut, er Rauma. Filmen kan nytes på vår Youtube-kanal. Her finner du også de tidligere filmene i serien. De øvrige filmene vil bli lansert fortløpende.

Vi ønsker oss en grønn jul

På vegne av villaks, sjøørret og sjørøye, ønsker vi oss en grønn jul. Dessverre ser det ut som om veksten i oppdrettsvolumet langs kysten har spist enda mer av grønnfargen siden sist. To røde og fem gule er fasit etter at styringsgruppen for lakseluspåvirkning på anadrom laksefisk har overlevert sin årlige vurdering til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

Plager forskere

Lakselusekspert Mari Myksvoll ved Havforskningsinstituttet har helt mistet lysten til å forske mer på feltet, etter det hun opplever som motstand fra oppdrettsnæringen. Det forteller hun i en større sak på E24. Det er representanter for oppdretterne i PO4 som har tapt to rettsrunder mot staten som har stått bak angrepene på forskernes troverdighet.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo