Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 25. november

På friskmeldingsfesten fikk representanter for de som hadde bidratt hver sin flotte tegning av Signaldalselva med Otertiden.

Skibotn friskmeldt fra Gyro!

Etter 43 år er de tre elvene i Skibotn endelig friskmeldt fra lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Gytefisktellinger viser at elvene er på god vei til forvaltningsmålet, og det var stor stemning på Lyngskroa vertshus under friskmeldingsmarkeringen på torsdag. Norske Lakseelver var representert med et innlegg om veien videre for forvaltningen av elvene, og vi vil rette en stor takk til Statsforvalteren for et vellykket arrangement. Stor takk også til alle forskere og frivillige som har bidratt til den praktiske utryddelsen – uten denne innsatsen hadde det ikke nyttet. Du kan lese Nrks reportasje her.

Utviklingen av metodene i Gyro-kampen viser hvilke muligheter man har til å reversere og bekjempe katastrofale hendelser i naturen, og kan stå som et eksempel til forbilde for andre utfordringer – ikke minst pukkellaksen.

Gyrokamp har stått på Norske Lakseelvers prioriterte arbeidsliste i alle år. Som kjent var det en rekke tilbakeslag utover på 1990-tallet. Elvene i Skibotn, Steinkjervassdraget og Rauma hadde mislykkede behandlinger. I tillegg spredde parasitten seg til Lærdalselva i 1996. Stor skepsis mot å bruke rotenon, flere mislykkede behandlinger og spredning til et nytt vassdrag medførte at Miljøverndepartementet hadde minimal vilje til å bruke penger på gyrobekjempelse. På slutten av 1990-tallet ble det kun brukt penger på overvåking av Gyro.

Et brennende engasjement og stort pågangsmot, ikke minst fra NLs daværende styreleder Aage Wold, bidro imidlertid til at bekjempelsesaktiviteten fikk et kraftig løft utover på 2000-tallet. Holdningen snudde da Villaksutvalget anbefalte fortsatt bruk av rotenon som bekjempelsesstrategi.

Med Stortingets behandling av Villaksutvalgets forslag kom øremerkede midler over Statsbudsjettet. I 2003 kunne endelig den første rotenonbehandlingen med ny og forbedret metode gjennomføres i Ranavassdraget, og siden har det gått slag i slag. Det er en stor bragd at man har klart å finne en metode som fjerner parasitten fra vassdragene og at man fikk politikerne med på å skaffe nok midler til innsatsen.

Nå gjenstår bare Drivaregionen og Drammensregionen. Klormetoden som er under fullskala utprøving i Driva, bærer godt håp om at vi skal klare dette.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo