Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 11. november

Krever utvidet gjennfangstområde

Norske Lakseelver krever at Fiskeridirektoratet utvider området- og antall elver for miljøundersøkelse etter rømmingen i Sogn. Viktige laksevassdrag rundt Førdefjorden må omfattes av miljøundersøkelsesvedtaket

Rømmingen i Sogn ser ut til å ha spred seg til Sunnfjord. Både Nausta og Jølstra ligger an til å få rømlinger opp i elva. Det er de siste dagene fanget flere rømte oppdrettslaks i Førdefjorden og Redalsfjorden, der enkelte av fiskene er av en størrelse som gjør at de kan komme fra rømmingen i Vadheimsfjorden. Det er også fanget rømt oppdrettslaks på c.a 1,5 kg i Førdefjorden. Dette tyder på at det har rømt fisk fra flere anlegg.

Det er også stor bekymring for at det skal komme rømt oppdrettslaks til elva Jølstra, som hadde færre enn 100 villaks i elva under gytefisktellingen som nylig ble gjennomført. Et større innslag av rømt oppdrettslaks i Jølstra vil gjøre katastrofal skade på genetikken i en liten og sårbar villaksbestand.

Erfaringen fra rømmingen hos Brekke Slakteri høsten 2019 tilsier at oppdrettslaks som rømmer fra anlegg i Sognefjorden vil vandre opp i elver rundt Førdefjorden. Brekke-rømmingen var på 17 200 fisk. Rømmingen i Vadheimsfjorden er nøyaktig dobbelt så stor!

Det er stor sannsynlighet for at rømt oppdrettslaks fra Aller Aquas anlegg i Vadheimsfjorden vil spre seg til Førdefjorden.

Havbruk til havs?

«Norskerenna sør», «Frøyabanken nord» og «Trænabanken» skal konsekvensvurderes for havbruk til havs. Dette ble slått fast i statsråd i dag.

– Endelig har startskuddet gått! Nå starter vi opp prosessen med å vurdere konkrete områder for havbruk til havs. Det er et arbeid som vil være av stor betydning for framtidig verdiskaping og aktivitet i norsk havbruksnæring. Arbeidet med å tilrettelegge for offshore havbruk har med dette nådd en ny og viktig milepæl, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Hurra? Vi har en litt annen oppfatning av havbruk til havs, og ikke minst om hvilke problemstillinger som nå skal «utredes». Felles for dem alle, er at de tar fortidens teknologi til havs og risikerer å gjøre samme feil om igjen. Den kan du lese hva vi mener i en kronikk i Fiskeribladet.

Villaksauksjonen - endelig en gladnyhet

Etter å ha blitt avlyst på grunn av pandemien de to siste årene, var det på onsdag duket for en klassisk utgave av Villaksauksjonen i regi av Reddvillaksen. Over 1,3 millioner ble samlet inn etter auksjon av gode fisketilbud og annet, rundhåndet donert av elveeiere, forvaltningslag og andre. Norske Lakseelver takker alle av våre medlemmer, valdeiere og andre som har donert.

Under auksjonen ble også den gjeve prisen Gullaksen delt ut. Denne gange til Tore Guthu for flott innsats for sjøørreten i Sandefjord, og til Vidar Isaksen fra Vestre-Jakobselv JFF for foreningas flotte arbeid med å få satt pukkellaksproblematikken på dagsorden. Prisen ble overrakt av Espen Myhre fra Guideline, som sponser auksjonen.

Villaksnytt kommer i postkassa til abonnenter i disse dager. Magasinet er fortsatt gratis å motta. Send oss en e-post med navn og adresse om du vil ha det hjem. Digitalutgaver av eldre utgaver finner du her.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebooknett Instagram og YouTube

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo