Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 30. september

Om skatt og sånn

Grunnrenteskatt på lakseoppdrett har tatt mye av oppmerksomheten denne uka. Vi skal ikke blande oss bort i hvordan staten skal inndrive skatt, men vil påpeke at når det argumenteres med at veksten vil stoppe opp, kan det være greit å huske på at oppdretterne selv har stoppet mulighetene for vekst i mange produksjonsområder, ettersom disse har havnet i gult og rødt på grunn av lakselus fra åpne merder. Når Mowi uttaler at de nå ikke får muligheten til å investere i mer miljøvennlig teknologi, låter det også litt hult. De har hatt muligheten i alle år, uten å gjøre noen helhjerta forsøk.

Det er heldigvis andre takter fra oppdretter Sondre Eide, som i en kronikk i Dagens Næringsliv tar til orde for å behandle lukkede anlegg i sjø på lik måte som landbaserte – dvs. uten konsesjonskostnad. Vi siterer Eide: «Et strengt regelverk som sørger for at prosjekter som møter miljø- og bærekraftskravene løftes frem, er det som vil drive utviklingen fremover. Den enkelte oppdretter må selv velge hvilken teknologi vedkommende vil bruke for å oppnå nødvendige resultater for miljø. Hvis de ikke møter kravene, må de betale.». Norske Lakseelver er enig med Eide, og slike krav, kombinert med en gunstig innbytteordning av åpne merder i ny teknologi som oppfyller kravene om null lus, vil definitivt føre til et temposkifte i omstillingen mot en bærekraftig oppdrettsindustri. 

Ny animasjonsfilm 

I serien «Vi tegner og forklarer» om laks og laksens verden, har vi nå kommet til en liten animasjonsfilm om hvordan vi forvalter en art som er på Rødlista. Som vanlig er animatøren Per Trystad, og stemmen tilhører Christoffer Staib. Videoene produseres sammen med NJFF. Del den gjerne i sosiale medier.

Kikk gjerne på de andre filmene i serien også, og del også disse.

Villaks og oppdrettslaks – kan de leve sammen?

Gytebestandsmål og høstbart overskudd

Rømt oppdrettslaks

Kraftverk i elva

Sjøørreten

Vi må stoppe laksefiske på blanda bestander

Predatorer og laks

Fikk du ikke med deg artikkelen til Morten Falkegaard fra NINA om effekten av predatorer på laks? Da kan du lese den her.

Villaksnytt kommer i postkassa til abonnenter i begynnelsen av november. Magasinet er fortsatt gratis å motta. Send oss en e-post med navn og adresse om du vil ha det hjem. Digitalutgaver av eldre utgaver finner du her.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo