Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 2. september

Sesongbetraktninger

Sesongen er over i de aller fleste elver (med noen unntak). Foreløpige tall viser at det har gått betraktelig bedre enn i 2021, som var den dårligste sesongen registrert noensinne, men at fangstene mange steder er lave sammenlignet med gjennomsnittet for tiårsperioden fram til 2021. Det eneste området som utmerker seg med en positiv trend foreløpig, er vassdragene i Trondheimsfjorden. Gaula, Orkla, Skauga og Verdalselva har hatt spesielt gode fangster i 2022. Norske Lakseelver innhenter i disse dager tall fra elvene for å kvalitetssikre fangstopplysningen. Vi kommer som vanlig med en fyldig rapport senere på høsten.

Oppdrett på Sørlandet

Det har vært mye stridigheter på Sørlandet i forbindelse med Mowis ønske om å etabler åpne oppdrettsanlegg i skjærgården utenfor Kristiansand. Nå har bystyret lagt fram utkast til nye arealplan. Her heter det at «Kristiansandsskjærgården er vurdert som mindre egnet enn andre områder langs kysten for tradisjonell akvakultur. Hensynet til eksisterende fiskerinæring, naturvern, friluftsliv, naturopplevelser og turistnæring prioriteres. Det tillates derfor ingen nye områder for akvakultur. Det finnes nisjepregede typer akvakultur som ikke er oppdrett av marine fiskearter som laks og sjøørret. Kunnskapen om konsekvensene av slike former for akvakultur og i hvilken grad de er aktuelle i fremtiden er begrenset. Det kan være aktuelt å vurdere etablering av nisjepreget akvakultur hvis det kommer søknader om det i løpet av kommuneplanperioden. I vurderingene av en eventuell etablering skal hensynene til natur, friluftsliv, ferdsel og fiske skal veie tyngst.». Dette er en foreløpig seier for de som har påpekt problemene med Mowis åpne teknologi.

Rømninger på Sørlandet

Selvsamme Mowi har nok en gang hatt rømming fra anleggene på Pinnen utenfor Flekkefjord. Det blir femte år på rad at selskapet har rømming i dette området, noe som går hardt utover bestandene i de nærliggende elvene. Norske Lakseelver anmeldte Mowi i fjor etter fire år med rømning. Saken ble henlagt uten etterforskning.

Gyrodactylus

Behandlingen av elvene i Driva-regionen er nå ferdig for denne gang. Kloramin ble benyttet i Driva og Litledalselva, mens rotenon ble brukt i Batnfjordselva, Usma og mindre elver i området. Behandlingen skal gjentas i 2023. Erfaringen vil danne grunnlaget for behandling av Drammensvassdraget og de andre smitta elvene rundt dette. I høst blir det også forhåpentlig vis friskmelding av Skibotnelva og Signaldalselva, som ble ferdigbehandlet for fem år siden.

Mere sykdom

Veterinærinstituttet har påvist sykdommen klassisk vibriose på død villaks funnet i Lysakerelva i Oslo. Dette er et svært uvanlig funn. Det er også funnet laks med tilsvarende symptomer i Akerselva. Dette er en sykdom som også rammer annen villfisk. Finner du død eller syk fisk, må du melde den inn her.

Pukkellaks

Skal pukkellaksen bekjempes, eller skal den vurderes som en ressurs? Det er hovedspørsmålet som seiler opp i Finnmark i forkant av den forventa invasjonen av pukkellaks i 2023. Et utvalg i Arbeiderpartiet har levert en innstilling til regjeringen, hvor de ber om at pukkellaksen utnyttes kommersielt og at det åpnes for storstilt fiske i sjøen. Norske Lakseelver mener at om man utvikler et kommersielt fiske etter pukkellaks, vil det bidra til å underminere situasjonen for den atlantiske villaksen. Først i Finnmark, og siden nedover kysten. Det er ikke en ønsket situasjon, og det er viktig å holde fast på bekjempelsesstrategien.

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo