Nyhetsbrev for stolte forvaltere
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 12. august

Sesongbetraktninger
Sommeren er på hell og vi har noen uker igjen av årets laksesesong. Fjorårets sesong var den dårligste i historisk tid, mens årets sesong ser bedre ut. Bildet er imidlertid ikke entydig. Det har vært en bra sesong i Trøndelag og på deler av Vestlandet, mens det i Sør-Norge har vært tørke og lite vann, noe som spesielt har gått utover de mindre elvene. I Finnmark er det veldig variabelt hvordan fisket har vært. En gode del elver i Øst-Finnmark er stengt pga. manglende fisk. I Varangerfjorden har Sør-Varanger JFF stengt Grense Jakobselv, Munkelva, Klokkerelva og Karpelva før ordinær sesongslutt på grunn av sviktende innsig. I Syltefjordelva har det derimot vært betraktelig bedre enn i fjor, og det samme gjelder Kongsfjordelva. I Vest-Finnmark har det heldigvis vært bedre, og Repparfjordelva og Alta har hatt gode sesonger. Forskerne er usikre på hva nedgangen i Øst-Finnmark skyldes, men peker på forholden i havet som en av faktorene. Hvordan fangstene i sjøen har vært i Øst-Finnmark, vet vi ennå ikke, ettersom det ikke er noen løpende rapportering fra dette fisket.

I Trøndelag begynte sesongen utrolig bra i nedre del av Orkla. Mye storlaks ble fanget, til tross for at innsiget av storlaks til Trondheimsfjorden ble målt til ett av de laveste siden 2013. Gode vann- og fiskeforhold har vært medvirkende. Det strenge kvotesystemet i Orkla har forhåpentlig medført at sportsfisket ikke har beskattet for mye av storlaksen. Noen har imidlertid latt seg friste over evne og forvaltningslaget har bøtelagt et par fiskere for brudd på kvotebestemmelsene. Også Gaula og Stjørdalselva har fisket bra. Heller ikke i Namsenfjorden har forskerne sett noe stort innsig av storlaks, men det er gledelig mye smålaks. Namsen har fisket på det jevne i denne sesongen.

Nordland har ikke akkurat manglet vann i sommer, noe en sportsfisker fikk erfare i Ranaelva da Statkraft åpnet slusene uten å gi varselsignal. Forvaltningslaget hadde varslet om faren ved å stå i elva når det var meldt store nedbørsmengder, og det var på hengende håret at det gikk bra for fiskeren som ble tatt av vannmassene. Også i Orkla tidligere på sommeren ble fiskere overrasket av vannmassen og måtte hentes ut fra en grusør med helikopter.Det er all grunn til å være forsiktig ved elva.

Norske Lakseelver kommer med en samlet oversikt over sesongen fra nord til sør i oktober.

Vassdragseminar i Verdal

Naturvernforbundet arrangerer årets vassdragstreff i Verdal 2.- 4. september. Verdalsvassdraget er vernet mot kraftutbygging, men det er utsatt for flomskader. Lokale politikere med ordføreren i spissen ønsker å bygge ut i vassdraget samt at NVE har planer for flomsikring. Dette vil sammen med verneverdiene i vassdraget bli belyst i et eget seminar 3. september. Det blir synfaring langs vassdraget, og 4. september blir det tur til våtmarksområdet Ørin. Påmelding innen 20/8.

Gyrobekjempelse

I Driva og Litldalselva gjennomføres nå klorbehandling mot parasitten, mens Usma, Jordalselva, Oppdøla, Sandvikelva og mindre bekker til Sunndalsfjorden skal rotenonbehandles. Behandlingene skal gjennomføres i perioden 11. til 22. august. Den norske bekjempelsen har vært en suksess takket være dyktige forskere og en aktiv miljøforvaltning. Erfaringene fra Driva vil bli avgjørende for hvordan behandlingen av Drammesvassdragene løses.

Gruvedrift

I Førdefjorden har Nordic Rutile as sendt over avfallshåndteringsplanen til Miljødirektoratet. Denne må godkjennes før oppstart av prosjektet. Fortsatt mangler de imidlertid investorer. Det er et kapitalbehov på om lag 2,5 milliarder. Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har på sin side gått til sak mot staten, ettersom de mener tillatelsen er et klart brudd på forurensingsloven og EUs mineralavfallsdirektiv. Dette er i tråd med EFTAs overvåkningsorgans (ESA) syn på saken. ESA har etter klage fra miljøorganisasjonene opprettet sak med gjennomgang av planene om gruvedumping i Førdefjorden og Repparfjorden. I sin foreløpige konklusjon skriver ESA at sjødeponiene er i strid med EUs mineralavfallsdirektiv.

Oppdrett

Lederskribenten i Nationen har sett seg lei på behandlingen av husdyra i merdene, og oppfordrer matminister Sandra Borch til å spørre hvorfor Mattilsynet lar oppdrettsindustrien fortsette sin uholdbare praksis, og hvorfor verstingene ikke stenges ned. Lakselus er hovedgrunnen til de mange behandlingene av oppdrettslaksen, og mye hadde vært løst med en politikk som gjorde det lønnsomt for oppdretterne å konvertere de åpne merdene til lukka teknologi.

Landbruk

Husdyrgjødsel utgjør en trussel mot fiskebestander. 7,5 millioner liter husdyrgjødsel har rent ut i norske vassdrag de siste årene. Det har ført til fiskedød i bekker og elver, men omfanget er uklart. Det er akutte hendelser som medfører utslipp. Les mer om denne saken.

Filming hos Norske Lakseelver

I neste uke er Norske Lakseelver i Nordland og lager filmer fra Vefsna, Fusta, Drevjo og Ranaelva til Naturkanal1. Disse kommer på skjermen i høst, sammen med Orkla, Stjørdalselva, Gaula i Sunnfjord, Flekkeelva, Eidselva og Nausta. I serien vår over Nasjonale lakseelver produserer vi i år Etne, Nausta, Nærøydalselva, Rauma, Neiden og Lakselva i Porsanger. Disse og tidligere filmer kan ses på YouTubekanalen vår.

Får dere rømt oppdrettslaks - meld inn!

Fiskeridirektoratet oppfordrer alle til å benytte den nye nettløsningen for å melde inn rømt oppdrettslaks.

Vossolaksen sliter med reetableringen, viser ny rapport fra NORCE. Særlig et høyt lusetrykk i smoltens utvandringsrute, gjør at forskerne peker på et klart behov for koordinerte tiltak fra forvaltning og næringsaktører. Les mer hos Norce

Du kan følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo