Nyhetsbrev for stolte forvaltere
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev onsdag 29. juni

Markerte nasjonale lakseelver

Den 22. juni var startskuddet for Norske Lakseelvers markering av verneregimet rundt nasjonale lakseelver. Lokalpolitikere og media var tilstede i flere elver.

Trass i at Norge har 52 nasjonale lakseelver som skal ha et spesielt vern, opplever villaksforvaltningen at verneregimet ikke er godt nok kjent, eller at det ikke blir hensyntatt i forbindelse med veiutbygginger, industritiltak eller kraftverkkjøring.

I forbindelse med NLs 30-års jubileum vil organisasjonen derfor sette fokus på hvordan verneregimet kan styrkes og gjøres bedre kjent. Et første steg på veien er å markere elvene med skilt som synliggjør at dette er et nasjonalt laksevassdrag. Rundt om blant de 36 nasjonale laksevassdragene som er medlem hos Norske Lakseelver, ble det derfor arrangert «skiltmarkeringer» den 22/6.

Se innslag fra Eidselva på Nrk.

En måned ut i sesongen

Årets laksesesong har startet meget bra i Trøndelag og på Vestlandet, men ikke så godt i Agder. I Orkla og Gaula har det vært spesielt gode fiskeforhold og det er tatt mye storlaks. Innsiget som måles i nøtene ute i Trondheimsfjorden, viser imidlertid at antallet storlaks ikke er så høyt totalt sett. Men, både mellom og smålaksen kommer nå i godt antall. I Agderelvene har det vært til dels lite vann, noe som har satt sitt preg på fisket. I nord begynner sesongen for fult nå i starten av juli, og det blir spennende å følge utviklinga – ikke minst i Øst-Finnmark, som har slitt de siste årene.

Får dere rømt oppdrettslaks - meld inn!

Fiskeridirektoratet oppfordrer alle til å benytte den nye nettløsningen for å melde inn rømt oppdrettslaks.

Ny veileder om pukkellaksfeller

Den mest effektive måten å hindre reproduksjon på er å fange pukkellaksen i det den vandrer opp i elvene for å gyte. I små elver kan dette gjøres med enkle, selvbygde fiskefeller. Gjennom en ny veileder, ønsker Miljødirektoratet å bidra til at grunneiere, lag og foreninger kan vurdere om etablering av fiskefelle kan være aktuelt i deres elv. Veilederen beskriver hvilke byggemåter og materialvalg som kan være hensiktsmessige med tanke på driftsutfordringer og hensynet til minimal påvirkning på stedegen fisk (laks, sjøørret og sjørøye).

Vossolaksen sliter fortsatt

Vossolaksen sliter med reetableringen, viser ny rapport fra NORCE. Særlig et høyt lusetrykk i smoltens utvandringsrute, gjør at forskerne peker på et klart behov for koordinerte tiltak fra forvaltning og næringsaktører. Les mer hos Norce

Reviderte konsesjonsvilkår for Røssåga

Ved revisjonen formaliseres dagens frivillige praksis med minimum 30 m3/s vannføring i Røssåga, restriksjoner på nedkjøring og lokkeflom. I revisjonsvedtaket er det også fastsatt oppdaterte vilkår for naturforvaltning og bestemmelser om innbetaling til kulturminnevern i vassdrag. Det innføres et fond til fisk, vilt og friluftsliv på 150 000 kroner årlig.

Nytt Villaksnytt underveis

Norske Lakseelvers publikasjon Villaksnytt sendes forvaltningslagene første uka i juli. Her kan du lese om predatorers effekt på laksen, bli kjent med Skauga på Fosen, oppdatere deg på status i Førdefjorden, samt lære mer om pukkellaksen og om hvordan effektkjøring påvirker elvene våre.

Får du ikke Villaksnytt? Send oss en mail på post@lakseelver.no

Du kan også følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

Vi tar ferie i juli:-)

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo