Nyhetsbrev for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 6. mai

Under en måned til sesongstart i de fleste elvene rundt om i landet. Mens du venter på at laksen skal komme tilbake fra havet, får du her en liten oppdatering på siste nytt.

Fornuften seiret i Tana

Etter en høringsrunde hvor det kom veldig mange kritiske innspill til Klima- og miljødepartementets forslag om å åpne for stengsel- og garnfiske i Tanavassdraget, landet departementet fornuftig nok på en avgjørelse om å ikke åpne for fiske i det hele tatt. Dette er i tråd med det forskerne har påpekt og må sies å være en liten seier for en kunnskapsbasert forvaltning. I tråd med dette fortsetter Miljødirektoratet stengingen av sjølaksefiske i kommunene utenfor Tana. KLDs avgjørelse og høringssvar kan studeres her.

Vedtatte fisketidsendringer 

Miljødirektoratets forslag til endringer i fisketider o.a. har vært på høring og blitt vedtatt. Største endringen er at laksefiske i Reisaelva i Troms og Finnmark blir stengt. Dette skyldes den negative utviklingen i laksebestanden. VRL definerer overbeskatning av laksestammen som den viktigste negative påvirkningsfaktoren, og forvaltningsmålet er langt fra nådd. Det åpnes for et begrenset sjøørretfiske i nedre del av vassdraget. Også Storelva (Vartdal) i Ørsta kommune blir stengt pga. bestandssituasjonen. For en del andre elver er det mindre justeringer. I Drammensfjorden blir det åpnet for sjølaksefiske med not, ettersom arbeidet med å desimere laksebestanden før gyrobehandling er igangsatt. Sjøørreten som fanges i kilenøter skal settes tilbake.Mer hos Miljødirektoratet.

Gruvedumping - nye miljøkrav fra departementet 
Denne uka har aksjonistene forhindret anleggsarbeidet på Engebø-fjellet. Flere har blitt arrestert. I dag kom det imidlertid en melding fra Næringsminister Jan Christian Vestre om at regjeringen både opprettholder driftskonsesjonen til Nordic Rutil as, samtidig som miljøkravene har blitt skjerpet etter påtrykk fra miljø- og villaksinteresser.

De skjerpede kravene er:

1. Krav om størst mulig ressursutnyttelse av forekomsten. Andelen overskuddsmasser skal reduseres i alle prosesser, slik at behovet for deponering blir minst mulig, basert på beste tilgjengelige teknologi og beste tilgjengelige drifts- og deponeringsmetoder. Selskapet skal ha mål og planer om årlig reduksjon av overskuddsmasser, og rapportere om dette.
2. Selskapet skal utrede hvordan dagbrudd og underjordsdrift kan drives på en slik måte at en størst mulig andel av overskuddsmassene kan tilbakefylles i utdrevne områder.
3. Selskapet skal benytte utslippsfrie, alternativt fossilfrie maskiner, og ha mål og planer for årlig reduksjon av direkte og indirekte klimagassutslipp, og annen miljøpåvirkning som for eksempel kjemikaliebruk og avfall.

- Før selskapet kan starte utvinning må blant annet driftsplanen være godkjent av Direktoratet for mineralforvaltning. Dette vil kun skje dersom de skjerpede miljøkravene oppfylles, sier Vestre i en pressemelding.

Norske Lakseelver mener at dette må bety at regjeringen nå ikke kan tillate dumping i fjorden som en del av driftsplanen. Når deponering skal være «basert på beste tilgjengelige teknologi og beste tilgjengelige drifts- og deponeringsmetoder», må dette utelukke sjødeponi. Det finnes alternative driftsmetoder hvor overskuddsmassen fylles tilbake i gruvegangene.Dette er nå selskapet pålagt å utrede, ifølge punkt 2.

Oppdretterne tapte påny og anker til Høyesterett
Denne uka falt det dom i trafikklyssystemsaken som oppdretterne i PO4 hadde anket inn for Gulating lagmannsrett. Også her tapte oppdretterne på alle punkter i sitt forsøk på å få kjent statens vedtak om nedtrekket i maksimalt tillat biomasse. Fra før har oppdretterne tapt i tingretten. Oppdretterne har nå bestemt seg for å anke til Høyesterett.

Norske Lakseelver mener at rettsavgjørelsen viser at forskningen og overvåkingen som ligger til grunn for vurderingene av lakselusas dødelighet på utvandrende laksesmolt, er solid. Om oppdretterne ønsker vekst, er det derfor ingen annen utvei enn å konvertere til rømningssikre merder som ikke slipper ut lakselus.

Årets fiskehelserapport, som akkurat ble lansert, understreker behovet for å endre produksjonsmetodene. Her slås det fast at lus og genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks fortsatt er de største trusslene.

Billigere enn man tror å produsere lukka
En ny utredning fra Menon Economics, på oppdrag fra Norske Lakseelver, Norge Jeger- og Fiskerforbund og Reddvillaksen, viser at det nå er forsvinnende liten forskjell på produksjonskostnaden mellom å produsere i åpne og semi-lukka merder. Det er fortsatt litt større gap opp til fullstendig lukka teknologi, men også her krymper forskjellen. Dette betyr at en overgang til nye, bærekraftige produksjonsformer er realistisk. Norske Lakseelver mener derfor politikerne nå må tørre å stille de nødvendige kravene og implementere en konverteringsløsning, slik Menon har utredet tidligere. Her kan du lese mer.

Når kommer trafikklysvedtaket?
Fiskeriministeren har ennå ikke vedtatt fargelegginga av produksjonsområdene. Trolig har regjeringen ventet på domsavsigelsen i rettssaken mot oppdretterne. NL tror avgjørelsen er rett rundt hjørnet (et tips er at den kommer etter børsslutt i dag, fredag).

Ekspertgruppa har i sine vurderinger understreket at endringer fra ett år til et annet ikke skal anses som en trend. Norske Lakseelver tolker dette som at flere år må legges til grunn. PO4 får dermed enten gult eller rødt siden belastningen varierer mellom moderat og høy. PO2 kan umulig få grønt på nytt med fast variasjon mellom moderat og lav, og mellom høy og lav de siste to årene. Det går derfor mot gult i PO2. Da står vi egentlig bare igjen med PO5 som er uavklart. De står i rødt, men hadde et år med lav påvirkning i 2020. Dette er imidlertid et unntak i dette produksjonsområdet, og historiske resultater bør tilsi minimum gult for de neste to årene. PO3 er sikret rødt siden fiskeriministeren har bekreftet i Stortingets spørretime at fargen er gitt for PO-er med samme vurdering over to år. Norske Lakseelver mener det skal bli vanskelig for Skjæran å gi noe særlig bedre enn dette. Dermed er det stor sannsynlighet for fire gule og ett rødt, og dermed enda et PO uten vekst, sammenlignet med forrige vurdering.

Kunnskapspåfyll - Sjøørretseminar på nett

Sjøørretnettverk Trondheimsfjorden (NMBU m.fl.) ønsker velkommen til webinar med tema «Bestandsstatus, elveosbruk, og vannkraftutbygging"

Torsdag 12.mai 2022. Kl 20.00-21.30+. på ZOOM.

På webinaret presenteres forskning om sjøørretens bruk av elveos, status og trusler, og hvordan mye omtalte «skånsomme» vannkraftutbygginger kan påvirke sjøørreten.

Målgruppa er frivillige, sportsfiskere, grunneiere, samt offentlig forvaltning. Åpent for alle.

Oppdatert program og link til påmelding her: https://www.nmbu.no/fakultet/mina/aktuelt/node/45413

Foreløpig program:

• Status for sjøørreten i Norge og Trondheimsfjorden. Funn fra ny rapport

Torbjørn Forseth, leder, vitenskapelig råd for lakseforvaltning, og seniorforsker NINA

• Sjøørretens bruk av elveos i Trondheimsfjorden

Jan Grimsrud Davidsen, førsteamanuensis/Forsker 1, NTNU Vitenskapsmuseet

• Hvordan påvirker vasskraftutbygging sjøørreten? Er «skånsom» utbygging mulig?

Thrond Haugen, professor, NMBU

Dukan også følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo