Nyhetsbrevet for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 25. mars

Laksenyheter

På Nrk finner du for tiden den fantastiske serien "Fiskeriket". Bildet over er hentet fra episode 1, hvor Martin Falklind tar oss med på en reise i det svenske fiskeriket. Første episode handler om elva og gir deg garantert ny kunnskap og fantastiske opplevelser.

Høring på fiske i Tanavassdraget

Tanvassdraget ble stengt i 2021 både på finsk og norsk side på grunn av fullstendig sviktende bestandsituasjon. Nå foreslår Klima- og miljødepartementet at det skal åpnes for fiske med stengsel og garn i både hovedelv og sidevassdrag. I høringsbrevet fra Miljødirektoratet sies det i klartekst at: 

«Flere av de viktigste bestandene i Tana har ikke har hatt noe høstbart overskudd de seneste tre årene. Prognosene tilsier at disse bestandene heller ikke i 2022 får et høstbart overskudd.

Et vedtak om å åpne for beskatning av tanalaksen vil dermed innebære at man legger til rette for videre overbeskatning av disse bestandene. Vedtak om å åpne for fiske på disse bestandene vil være i strid med kriteriene for å tillate høsting i naturmangfoldloven § 16 tredje ledd, da best tilgjengelig dokumentasjon tilsier at de aktuelle bestandene ikke produserer et høstingsverdig overskudd.

Det vil også være i strid med formålet om bærekraftig bruk fastsatt i naturmangfoldlovens formålsbestemmelse samt forvaltningsmålet for arter i naturmangfoldloven § 5 og Kvalitetsnorm for ville bestander av atlantisk laks (Salmo salar), fastsatt i medhold av naturmangfoldloven § 13.».

Begrunnelsen departementet likevel gir for å åpne for fiske, er at det er viktig å ta vare på kunnskap om tradisjonelle fangstmetoder.

Norske Lakseelver og flere andre organisajoner sier i sitt høringssvar at alle interesser er tjent med at man lytter til forskernes vurderinger og direktoratets lovforståelse, slik at man sikrer det framtidige grunnlaget for bl.a. fortsatt kulturhistorisk fiske i Tanavassdraget. Hvis ikke riskikerer man å fullstendig frata framtidige generasjoner muligheten til å utøve sin fangstkultur.

En god oppsummering kan leses her.

Villaksnytt

Nytt nummer av Villaksnytt vil bli sendt til abonnenter i midten av april. Husk at du kan abonnere gratis. Send oss isåfall en epost på post@lakseelver.no

Du kan også følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo