Nyhetsbrevet for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 18. februar

Skaff deg fiske og bidra til en god sak!
Vi minner om at villaksauksjonen til Reddvillaksen fortsatt pågår. På grunn av fortsatte koronarestriksjoner, blir det også i år en nettbasert auksjon fra 10. februar til 24. februar.  

Laksenyheter

Torsdag vedtok politikerne i Sunnfjord å gi Nordic Mining byggeløyve på Engebø. I praksis har de fått løyve til å lage veier og rydde plass for bygninger og teknisk utstyr. De kan nå bygge selve industriområdet, men ikkje begynne å lage gruve. Natur og Ungdom rasler med kjettingene og varsler lenkegjeng. Saken har som kjent blitt anket, og ligger nå på næringsminister Jan Christian Vestres bord.

Mattilsynet har sendt varsel om vedtak om kjemisk behandling mot Gyrodactylus salaris i Drivaregionen. Det ligger nå an til fullskala behandling i august 2022 og 2023, med en siste frist for behandling i 2024.

En gårdbruker på Namdalseid er dømt til fengsel for å ha flyttet en del av lakseelva Ferja. Dette er en del av den nasjonale lakseelva Årgårdsvassdraget. 

Forskning har vist at gummi fra bildekk kan være akutt dødelig for fisk. Bildekk inneholder et kjemikalie som omdannes til et stoff som kan være svært giftig for fisk, viser amerikanske undersøkelser. Norske forskere har i en mindre studie avdekket overraskende mengder av giftstoffet i avrenningsvannet fra veinettet. Når forurensingen fra Lærdalstunellen også går rett i Aurlandselva, er det grunn til å rope varsko.

Miljødirektoratet har opprettet en kompetansegruppe for tiltak mot pukkellaks. Gruppa ledes av Eirik Frøiland fra Miljødirektoratet. Øvrige medlemmer er Roar Sandodden fra Veterinærinstituttet, Camilla Kvitberg Lehne fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Tore Vatne fra Statsforvalteren i Nordland, Egil Liberg fra Finnmarkseiendommen, Sigurd Domaas fra Tanavassdragets fiskeforvaltning, Øystein Skaala fra Havforskningsinstituttet, Eva Thorstad og Gunnbjørn Bremset (begge fra Norsk institutt for naturforskning/NINA).

Rettsaken mellom oppdretterne i PO4 og staten avsluttes i dag. Dette er ankesaken, etter at oppdretterne tapte i tingretten i fjor. Ankesaken går i Gulating lagmannsrett. Regjeringen har varslet at de ikke vil vente på domsavsigelse før de bestemmer trafikklysfargen for produksjonsområdene de neste to årene.

Vi minner om at du finner en samlet oversikt over lakserelevante nyheter på våre nettsider.

Norske Lakseelver styrker laget

  

Siri Tollefsen og Per-Fredrk Nordhov blir nye medarbeidere i Norske Lakseelver.

Per-Fredrik Nordhov begynner som fagansvarlig for organisasjonsutvikling den 1/5, og Siri Tollefsen starter som prosjektmedarbeider i (foreløpig) 60% stilling fra 1/3. Per-Fredrik har en master i naturforvaltning og kommer fra en stilling som seniorrådgiver ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU. Arbeidsoppgavene hans vil bl.a. omfatte prosjektarbeid for å utvikle organisasjonen ute i medlemselvene for å styrke den lokale forvaltningen av anadrome laksefisk, samt oppfølging av styrer og andre tillitsvalgte i hele organisasjonen.

Siri har en bachelor i økologi og naturforvaltning og tar for tiden en master i miljø og naturressurser, med spesialisering innen limnologi og vannressurser ved NMBU. Hun kommer fra en stilling i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Arbeidsoppgavene hennes vil være å gjennomføre ulike prosjekter innen lokal forvaltning, samt informasjons- og rekrutteringsarbeid knyttet til anadrom laksefiske og laksefisketurisme

Du kan også følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo