Nyhetsbrevet for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev fredag 15. oktober

Ny regjering og villaksen

De viktige postene for villaksen er nå avklart etter at Regjeringen Støre ble presentert på torsdag. Klima- og miljøvernminister blir Espen Barth Eide (Ap), Fiskeri- og havminister blir Bjørnar Skjæran (Ap), Olje- og Energiminister blir Marte Mjøs Persen (Ap) og Landbruks- og matminister blir Sandra Borch (Sp).

Regjeringserklæringen inneholder en del punkter av relevans for villaksen. Vi har lagd en vurdering på nettsidene våre.

Gyrostatus

Årets ungfiskundersøkelser i Driva bekrefter at klorbehandling har god effekt på lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Før kloring ble det påvist gyro på fisken ved samtlige stasjoner. I september, tre uker etter behandling, var situasjonen helt motsatt.  Du kan lese mer om undersøkelsen på sidene til NINA.

Ingen friskmelding i Skibotn i høst

Vassdragene i Skibotn-regionen har vært infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris i over 40 år. Etter rotenonbehandling i 2015 og 2016 har Statsforvalteren i Troms og Finnmark koordinert et reetableringsprosjekt for fiskebestandene i regionen. Ettersom maksimal smoltalder i Skibotn er funnet å kunne være fem år, medfører dette at overvåkingsperioden øker med ett år – til 2022. Les mer hos Statsforvalteren.

Rømt oppdrettslaks over alt

Fisken fra den gigantiske rømingen fra Midt-Norsk Havbruk på Dolma i slutten av august, har nå spredd seg lang mot nord. Folk fisker mye oppdrettslaks i Ranfjorden og Statsforvalteren i Nordland fortviler. Hendelsen aktualiserer regjeringens erklæring om en tydelig strategi mot rømming av laks. 

Paneldebatt i Bergen

Vi anbefaler at de som er i bergensområdet på torsdag 28/10 får med seg paneldebatten om lakseindustrien. I boka «Den nye fisken», forteller journalistene Simen Sætre og Kjetil Østli om de utilsiktede konsekvensene av oppdrettseventyret i Norge.

 

 

Du kan også følge Norske Lakseelver på Facebook, nett Instagram og YouTube

 

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo