Nyhetsbrevet for glade lakser
Problemer med visningen? Åpne i nettleser
Nyhetsbrev onsdag 26. mai

Snart sesongstart

De fleste lakseelvene åpner 1/6. Noen har selvsagt «tjuvstarta» på sesongen. Vi gratulerer med mange fine laks i de elvene som har åpnet. Les vår artikkel i forbindelse med sesongåpning.

Fortsatt krokgarn i Finnmark

Etter Stortingets behandling av representantforslag fra FrP om å kutte begrensingene i sjølaksefisket, endte det med et kompromiss som fikk flertall av Ap, Sp og FrP. Det opprinnelige forslaget og de mange tilleggsforslagene kan leses her. Stortingsdebatten kan du se her. Innleggene begynner ved 7:22:00.

Dette ble vedtatt av Stortinget

(2) Stortinget ber regjeringen foreta en ny vurdering av innstrammingene i sjølaksefisket og hvordan de vil virke konkret for sjølaksefiskerne på Sørlandet. Stortinget ber videre regjeringen om å foreta lempelige vurderinger av søknader om dispensasjon for fiskerne som mister en stor del av sin inntekt uten andre muligheter.

(13) Stortinget ber regjeringen tillate krokgarnfiske i Finnmark i 2021, og vurdere andre tiltak for å styrke villaksbestandene.

(Innstilling I) Stortinget ber regjeringen gjennomføre en evaluering av status for små og sårbare bestander av villaks og at en slik evaluering forelegges Stortinget på egnet måte etter sesongen 2021.

Forslag 1 medfører at de deler av Finnmark som ikke er stent for alt sjølaksefiske på grunn av den katastrofale situasjoenen i Tana, altså skal åpnes for krokgarn også i 2021.

Det er vanskelig å se hvordan Forslag 2 skal kunne gjennomføres. Forslag 1 må KLD instruere Miljødirektoratet om hvordan skal tolkes. Når det gjelder evaluering, er dette noe som foregår løpende i regi av VRL. 

Les vår kommentar i etterkant av vedtakene.

Koronasituasjonen og laksefisketurister

Det er lett å bli forvirret når det gjelder hva som gjelder og ikke gjelder for innreise og sportsfiske i Norge. Nå er det slik at Regjeringen åpner for innreise fra områder som har lavt smittetrykk. Grenseverdien er foreløpig under 25 tilfeller per 100 000 innbyggere. Det åpnes altså for innreise for utlendinger som er bosatt i land/områder som ikke er underlagt karanteneplikt («gule land») i Norge. I dag gjelder dette Grønland, Færøyene, Island og deler av Finland, men det vil endre seg etter hvert som flere land får vaksinert befolkningen og smitten faller. Dette unntaket trer i kraft 27. mai. Storbritannia vil bli inkludert i denne ordningen, og dermed bli vurdert etter samme kriterier.

Vaksinepass – når/hvis de kommer – vil gjelde for innbyggere fra «røde land».

. +47 91568229
Endre dine opplysninger | Meld deg av e-postlisten
MailMojo