Hva jobbes det med i Norske Lakseelver for tiden - her får du oversikten. Åpne i nettleser
 

Laksefisket går sin vante gang rundt om i landet. Været er heldigvis ikke samme problem som i fjor, så vann er ikke noe tema. Det meldes stadig om fine fangster og flott laks fra mange elver, men ikke alt er like rosenrødt. I Sogn- og Fjordane har det vært en treg start for bl.a. Lærdalselva. Norske Lakseelver mener det er naturlig å se dette i sammenheng med det harde lusepresset som har vært i Sognefjorden de siste årene. I tillegg har rekrutteringen i elva blitt hemmet av stadige kraftverksutfall, som har tatt livet av mye av yngelen.

Pukkellaks

Det store innsiget av pukkellaks har ennå ikke kommet, og forhåpentlig kommer det heller ikke, men det er for tidlig å konkludere. I Finnmarkselvene og langs kysten er det meldt om en del fangster, mens det har vært mer sporadiske observasjoner sørpå. Juli er tradisjonelt den sterkeste innsigmåneden, så vi vet mer senere i sommer. Vi minner om at alle observasjoner/fangst meldes til pukkellaks@nina.no, slik at forskerne får oversikten. Pukkellaksen har en toårig livssyklus og det var det store innsiget i 2017 som gjør at man forventer noe tilsvarende i år. Faktorene som bestemmer fiskens overlevelse er imidlertid mange, og det er store kunnskapshull om arten.

ILAV

Debatten som Rune Jensen og SalmonCamera initierte om ILA-smitte mellom oppdrett og villfisk går videre. Professor Nylund ved UiB har funnet at andelen fisk med ILAV-HPR0 er mye høyere hos villaks tatt i not i Kåfjorden sammenlignet med laks tatt i Altaelva. Hva skyldes dette? Nylund og SalmonCamera frykter at dette betyr at villaksen som er utsatt for dette viruset ikke klarer seg, noe Veterinærinstituttet imøtegikk i sitt tilsvar. Debatten fortsetter her, og også diverse diskusjoner i sosiale media har vist at dette er et felt hvor kunnskapen fortsatt er lav og at det er vanskelig å framskaffe entydige forskningsbaserte svar. Norske Lakseelver ser frem til mer forskning på området og mener at påvirkning av fiskesykdommer fra oppdrett på villaks også må inn i et revidert trafikklys-system for oppdrettsindustrien.

Nye funn av fisk med ukjent sykdom

Det kommer fortsatt meldinger om fisk med «Enningsdalselv-syndrom», selv om det ser ut til at det ikke er noe stort omfang. Jakt og Fiske melder imidlertid om sjøørret med samme sykdommen, noe som er skremmende. Denne fisken er imidlertid ikke undersøkt og bekreftet å lide av samme sykdom, noe vi får håpe ikke er tilfelle. Teoriene er mange, men det er ennå ikke funnet noen god forklaring på hva og hvorfor fisken blir syk. Statussidene til Mattilsynet finner du her.

Økonomi i oppdrett

Norske Lakseelver jobber inn mot politikerne og oppdrettsindustrien for å få gjennomslag for et funksjonskrav om lukkede anlegg. I den forbindelse har vi og NJFF lagd et informasjonshefte som spres til politikere på Vestlandet og i Midt-Norge. Heftene gir et innblikk i trusselbildet mot villaks, hvordan det står til i de forskjellige oppdrettsområdene og hva vi mener må gjøres. I forlengelsen av dette har vi også formidlet konsekvensene av dagens regulering i en kronikk på Kyst.no.

Og når vi først er inne på lukking av anlegg, pågår det en interessant debatt i Troms Ap, godt oppsummert i denne kommentaren. Det er jo som kjent kommunevalg i september og vi oppfordrer alle til å sette seg inn i hva lokale kandidater fra alle partier mener om forvaltningen av villaks og oppdrett.

Gransking av Mattilsynet

I etterkant av pelsdyrsaken og rettssaken mot Lerøy pga. lusemishandling av oppdrettslaks, har en enstemmig Næringskomite på Stortinget vedtatt en uavhengig gransking av Mattilsynet. Norske Lakseelver ønsker en slik gransking velkommen, og vil be granskerne om å se spesielt på hvordan Mattilsynet følger opp sitt ansvar for villaksen, som drepes i stort omfang av oppdrettsindustriens lakselus. Vi vil også ta opp oppdrettsindustriens forbruk av rensefisk (50 millioner individer årlig) for å lappe på problemet.

Lotteri i Årøy

Til sist, men ikke minst, miner vi om at det er en unik mulighet til å vinne et par fantastiske fiskedøgn i sagnomsuste Årøy neste sesong. Her er det lang kø av fiskere som ønsker å slippe til, så det er en unik mulighet til å hoppe fram i køen. Reglene finner du her. Nb! Lotteritilsynet har godkjent opplegget.

Skitt fiske til alle der ute!

 
følg oss
Nettside Facebook Instagram 
del
  facebook   Del
 
  Tweet   Tweet
 
  Tweet  
 
Endre dine opplysninger
Meld deg av e-postlisten
+47 91568229
 
MailMojo
Del nyhetsbrevet på Facebook
Tweet